Znak.com praneša, kad akcijos „už Putiną“ regionuose – tai „Vieningosios Rusijos“ viešųjų ryšių metodika.

Sibiro ir Uralo miestuose bei aplink Maskvą esančiuose miesteliuose uniformuoti fabrikų darbininkai, skambant patriotinei muzikai, mojuoja rankomis ir skanduoja „Putinas yra mūsų prezidentas“ ir „Vladimirai Vladimirovičiui, mes su jumis!“, rašo rferl.org.

Vyriausybinis laikraštis „Rosijskaja gazeta“ postringavo: „Gamyklų darbuotojai, savanoriai, atletai, stambiausių įmonių darbuotojai ir paprasčiausiai neabejingi žmonės įrašinėja vaizdo žinutes Vladimirui Putinui su padėkos žodžiais“.

Tačiau tokiuose „renginiuose“, per kuriuose pažeidžiamos visos socialinio atstumo laikymosi ir kaukių dėvėjimo taisyklės, dalyvavusiųjų pasakojimai rodo, kad tai tikrai nebuvo spontaniška meilės išraiška 21 metus šalį valdančiam lyderiui.

Maskvos teisės mokyklos studentai sako, kad gavo identiškas žinutes, kuriose penkiasdešimčiai jų buvo pasiūlyta dalyvauti renginyje, kuris bus parodytas per nacionalinę televiziją, taip pat susitikti su šį renginį organizavusių žemųjų parlamento rūmų – Valstybės Dūmos – nariais.

Tai bus renginys, skirtas „palaikyti mūsų šalį kaip vieną iš kovos su COVID lyderių“, buvo nurodyta žinutėje, kuria pasidalino vienas iš studentų. Vėliau tą žinutę internete paviešino opozicijai prijaučiantis studentiškas žurnalas DOXA.

Jis taip pat pranešė, kad, kai studentai atvyko į Maskvos viešbutį, kur turėjo būti filmuojamas trumpas klipas, tapo aišku, kad renginys vargiai ką turi bendro su pandemija.

Studentai buvo sustatyti prieš didelį ekraną, kuriame buvo parašyti V. Putiną šlovinantys šūkiai, ir jiems buvo nurodyta juos skanduoti mojuojant Rusijos vėliavomis.

Šis „renginys“ Maskvoje tebuvo viena iš daugelio tokių paramą valdžiai reiškiančių akcijų, kurios buvo surengtos kaip akivaizdžiai valstybės nurodytas atsakas į protestus, vykusius sausio 23 ir 31 dienomis bei vasario 2 d., per kuriuos reikalauta paleisti įkalintą opozicijos politiką Aleksejų Navalną.

Per šiuos protestus Rusijos valdžia ėmėsi brutalių priemonių ne tik prieš opozicijos aktyvistus, bet ir prieš socialinių tinklų platformas, kuriose buvo skelbiami A. Navalną palaikantys vaizdo klipai. „TikTok“ tinkle tokie klipai buvo peržiūrėti mažiausiai 100 mln. kartų.

Rusijos ryšių priežiūros tarnyba pareikalavo, kad „TikTok“ pašalintų tokį turinį ir pagrasino šiai platformai didžiulėmis baudomis už protestuoti skatinančios medžiagos skelbimą. Tačiau grotažymė #laisvęNavalnui atsirasdavo vis prie didesnio skaičiaus įrašų: valdžios perspėjimai tik paskatino tolesnį plitimą.

Štai tuomet ir prasidėjo „paradai už V. Putiną“ bei atsirado „konkurencinė“ grotažymė #Putinasmūsųprezidentas.

Barnaule asbesto gamyklos darbininkai bendrovės instagramo paskyroje paviešino surežisuotą vaizdo klipą su užrašu „Tai yra mūsų šalis, mūsų pilietinė pozicija ir mūsų pasirinkimas!“


Samaroje kelios dešimtys moksleivių susirinko futbolo stadione ir ėmė šokti pagal populiarios roko grupės „Liube“ dainą.

Vaizdo įrašo pradžioje vyras sako: „Jauni žmonės yra mūsų tėvynės širdis ir jos variklis. Samaros jaunimas palaiko V. Putiną, mūsų prezidentą!“

Pirmasis toks „performansas“ įvyko Jekaterinburge, kur keli šimtai internetinės parduotuvės „Sima-Land“ sandėlio darbuotojų šoko pagal tą pačią „Liube“ dainą. Bendrovės savininkas Andrejus Simanovskis vietos naujienų portalui „E1.ru“ sakė, kad „tiesiog norėjo“ sukurti vaizdo klipą, ir kad jis neturėjo nieko bendro su Rusijoje nuvilnijusia protestų banga.

Tačiau vienas savo vardo nenorėjęs skelbti šio renginio dalyvis vėliau tam pačiam portalui sakė, kad iš pradžių darbuotojų paprašė sudalyvauti vaizdo klipo filmavime, esą, atšvęsti grįžimą į biurą po kelių nuotolinio darbo savaičių.

„Niekas nenorėjo skanduoti apie V. Putiną. Jie nesuteikė mums teisės rinktis“, – sakė darbuotojas.

Tačiau klipe taip pat nusifilmavusi Olga Poltaranova kalbėjo priešingai. „Taip, aš šokau. Taip, savo noru. Taip, man patinka V. Putinas. Todėl galite eiti velniop su savo nuomonėmis“, – rusiškame socialiniame tinkle VK parašė ji.

Viena iš vietos pedagogių, atsidūrusių masinėje palaikymo akcijoje, žurnalistams sakė, kad mokytojus į renginį prie Mamajevo kurgano sukvietė regioninės švietimo valdybos pareigūnai, rašo meduza.io. „Organizatoriai aiškino, kad šiandien bus filmuojamas patriotinis grupės „Liube“ klipas, kurio dalimi taps miestų herojai, ir kad Volgrogradas – pirmasis miestas, kuriame vyksta filmavimai“, – papasakojo pedagogė.

Remiantis sumanymu, filmavimo dalyviams reikėjo pakilti pagrindiniais Mamajevo kurgano laiptais, o tada, sulaukus režisieriaus komandos, susiburti aplink monumentą ir mojuoti įjungtais žiebtuvėliais ar mobiliaisiais su įjungta žibintuvėlio funkcija. Ir laukti, kol praskris dronas.

„Turiu prisipažinti, kad mes nemanėme, kad čia bus filmuojamas klipas. Buvome tikri, kad tai bus kažkoks patriotinis renginys, skirtas pergalei Stalingrado mūšyje. O vėliau paaiškėjo, kad viskas visai kitaip. Manėme, kad dėl Stalingrado mūšio, o pasirodo – už Putiną. Bet mums to jau niekas nedrįso paaiškinti“, – teigia dalyvė.

Dar vienas klipo dalyvis, prisistatęs Aleksejaus vardu, papasakojo, kad jį pakvietė jaunimo organizacija, sakė, kad renginys skirtas pergalės Staliningrado mūšyje metinėms: „Jokių politinių motyvų nebuvo. Kai socialiniuose tinkuose pamatėme galutinį rezultatą, paaiškėjo, kad dalyvavome klipo, skirto patys žinote kieno palaikymui, filmavime. Buvo labai nemalonu – šviesias akimirkas suteršė politinis purvas“.

Znak.com praneša, kad akcijos „už Putiną“ regionuose – tai „Vieningosios Rusijos“ viešųjų ryšių metodika.

Regioniniai valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ padaliniai gavo „naują svarbią užduotį“, susijusią su Rusijos prezidentą V. Putiną šlovinančio turinio skleidimu socialiniuose tinkluose „VKontakte“, „Odnoklassniki“ ir „Instagram“.

Šaltinis iš partijos atskleidė, kad kiekvieno regiono skyrius privalo „Vieningosios Rusijos“ vadovybei atsiųsti atliktų darbų ataskaitą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (613)