Vitalijus ir Vladislavas Kuznečikai, tėvas ir sūnus, rugsėjo 11 dieną, kai Baltarusijoje vyko masiniai protestai prieš prezidento rinkimų rezultatus, pabandė patekti į Švedijos ambasadą sostinėje ir paprašyti prieglobsčio. Radę paradines duris užrakintas, jie perlipo tvorą ir pateko į ambasados komplekso automobilių stovėjimo aikštelę.

Jų atvejis po penkių mėnesių virsta diplomatiniu galvos skausmu.

„Šie du asmenys tebėra ambasados patalpose“, – naujienų agentūrai AFP sakė Švedijos užsienio reikalų ministerijos atstovas.

„Veikiame pagal situaciją, taip pat atsižvelgdami į saugumą. Palaikome dialogą su šiais asmenimis“, – nurodė atstovas, bet atsisakė detaliau komentuoti, kokių priemonių imtasi.

Baltarusių žiniasklaidos pranešimuose sakoma, kad abiejų vyrų atžvilgiu po rugsėjo pradžioje Vitebske įvykusio demonstrantų ir milicijos susirėmimo vyksta tyrimas.

Jiems gresia įkalinimas laikotarpiui iki šešerių metų dėl kaltinimų smurtu milicininkų atžvilgiu.

Švedų diplomatai šio atvejo plačiai neviešina „humanitariniais sumetimais“, AFP sakė informuotas šaltinis.

„Jie nenori provokuoti Baltarusijos valdžios ar versti jos reaguoti, jie nenori atkreipti dėmesio. Ši problema Švedijai labai netikėta, istorijoje būta labai mažai panašių pavyzdžių“, – pridūrė šaltinis.

Švedijos užsienio reikalų ministrė Ann Linde lapkritį sakė, kad tėvas ir sūnus Kuznečikai į ambasadą atėjo „neteisėtai“, ir atkreipė dėmesį, kad ambasada Minske nėra Švedijos teritorija.

Vis dėlto abu vyrai liko ten ir gyvena viename ambasados kambaryje.

„Žinoma, jie nenori perduoti jų baltarusių milicijai. Tačiau tuo pat metu jie nenori sukurti situacijos, kai daug kitų žmonių galėtų ateiti į ambasadą ir paprašyti prieglobsčio“, – sakė Švedijos žmogaus teisių organizacijos „Ostgruppen“ vadovas Martinas Uggla.

Pasak jo, ambasada galėtų siekti Baltarusijos valdžios garantijų, kad tiedu vyrai nebus areštuoti, arba galėtų nulydėti juos prie Lietuvos ar Lenkijos sienos.

„Galvoju, kad Švedijos ambasada niekada neišvarys jų be tokių saugumo garantijų, nes tai galėtų išprovokuoti didelę kritiką čia, Švedijoje“, – sakė M. Uggla.