Pagrindinė Sirijos prezidento Basharo al-Assado sąjungininkė Rusija ne kartą blokavo derybas šiuo klausimu, teigė diplomatai, tačiau pati Maskva situacijos nekomentavo.

Sirijos pilietinis karas, prasidėjęs po susidorojimo su protestuotojais 2011 m., nusinešė daugiau nei 380 tūkst. žmonių gyvybes ir privertė milijonus bėgti iš savo namų.

Daugybė iki šiol rengtų JT remiamų taikos derybų ratų žlugo, o pastaraisiais metais daugiau dėmesio susilaukia lygiagrečiai vykdomos derybos, kurioms vadovauja Rusija ir Turkija.

„Dabartiniai nesutarimai tarptautinėje bendruomenėje turės būti išspręsti“, – teigė JT pasiuntinys Sirijoje Geiras Pedersenas.

Jo teigimu, be „konstruktyvios tarptautinės diplomatijos“ Sirijos klausimu, mažai tikėtina, kad jis bus išspręstas.

Įprastai Saugumo Tarybos posėdžiai dėl Sirijos yra vieši, tačiau šį kartą posėdis buvo uždaras, nes praeitą mėnesį vykusio Sirijos konstitucinio komiteto posėdis Ženevoje baigėsi be jokių rezultatų. Komitetas buvo įsteigtas 2019 m. padėti pakeisti 2012 m. Sirijos Konstituciją ir judėti link demokratinių rinkimų, kuriuos stebėtų JT.

Pasak naujienų agentūros AFP kalbintų diplomatų, per Saugumo Tarybos posėdį Vakarų šalys vienbalsiai pasmerkė politinio proceso žlugimą. Vienos Vakarų šalies atstovas esą apkaltino Konstitucinį komitetą nieko nepasiekus, o Sirijos režimą – vilkinus procesą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)