Senatoriai 56 balsais prieš 44 nutarė, kad šis istorinis procesas neprieštarauja konstitucijai ir atmetė D. Trumpo advokatų pastangas jį blokuoti argumentuojant, kad buvęs prezidentas negali būti teisiamas įstatymų leidėjų.

Per balsavimą, surengtą prieš trečiadienį vyksiantį pagrindinį apkaltos bylos nagrinėjimą, šeši respublikonai palaikė visus 50 demokratų Senate, kuriame abi partijos turi vienodą įstatymų leidėjų skaičių.

Nors balsavimas atspindėjo kuklų abiejų partijų nusiteikimą veikti kartu, jo rezultatas rodo, kad demokratams vargu ar pavyks pasiekti 17 respublikonų palaikymą, reikalingą dviejų trečdalių balsų daugumai, kad D. Trumpas būtų nuteistas už maišto kurstymą.

D. Trumpas yra pirmasis prezidentas, kuriam kada nors teko patirti du apkaltos procesus – jis buvo išteisintas 2020 metais dėl kaltinimų piktnaudžiavimu valdžia. Be to, tai yra pirmas kartas istorijoje, kai teisiamas jau nebeužimantis posto prezidentas.

Anksčiau abi pusės išdėstė įžanginius argumentus. Demokratai argumentavo, kad D. Trumpas sulaužė priesaiką, atvirai stengdamasis žūtbūt išsilaikyti valdžioje, kai lapkritį pralaimėjo rinkimus Joe Bidenu.

Atsisakydamas priimti pralaimėjimą D. Trumpas skleidė melą apie rinkimų klastojimą ir ne kartą spaudė pareigūnus, įskaitant savo viceprezidentą Mike'ą Pence'ą, mėginti užblokuoti valdžios perdavimą.

Galiausiai, sausio 6-ąją, D. Trumpas paragino netoli Baltųjų rūmų susirinkusius savo įtūžusius šalininkus „nuožmiai kovoti“. Minia skandavo „Sustabdykit [rinkimų] vagystę“, o paskui atakavo Kapitolijų, kur M. Pence'as ir įstatymų leidėjai buvo susirinkę patvirtinti J. Bideno pergalės.

„Jeigu Kongresas tiesiog stovėtų visiškai nuošalyje tokio nepaprasto nusikaltimo prieš Respubliką akivaizdoje, tai skatintų būsimus prezidentus naudotis valdžia visiškai nesibaiminant atskaitingumo“, – sakė vienas iš apkaltos vadovų demokratų Joe Neguse'as.

Tačiau bene didžiausią įspūdį padarė puošnioje Senato salėje parodytas ilgas vaizdo montažas iš D. Trumpo šalininkų sausio 6-ąją surengto JAV Kapitolijaus šturmo scenų.

Tame vaizdo įraše buvo D. Trumpo kalbos prieš riaušes ištraukų, o po jų sekė smurto scenos, jo šalininkams įsiveržus į Kapitolijų.

Daugelis senatorių patys matė šiuos įvykius ir buvo priversti sprukti nuo riaušininkų.

„Jeigu tai nėra apkaltos vertas nusižengimas, tuomet tokio dalyko apskritai nėra“, – sakė apkaltos komandas vadovas Jamie Raskinas.

Istorinis apkaltos teismas

JAV Senate antradienį prasidėjo istorinis antrasis Donaldo Trumpo apkaltos teismas, kuriame buvęs prezidentas kaltinamas kurstęs sausio 6 d. vadinamąjį sukilimą, kuomet jo šalininkai šturmavo Kapitolijų.

D. Trumpas yra pirmasis prezidentas, kuriam kada nors teko patirti du apkaltos procesus – jis buvo išteisintas 2020 metais dėl kaltinimų piktnaudžiavimu valdžia. Be to, tai yra pirmas kartas istorijoje, kai teisiamas jau nebeužimantis posto prezidentas.

Kapitolijaus šturmas sausio 6 dieną pribloškė visą pasaulį, stebėjusį, kaip neleisti patvirtinti išrinktojo prezidento Joe Bideno pergalę pasiryžę riaušininkai įsiveržė į pastatą.

Šiame teisme nelaukiama liudytojų, iš dalies todėl, kad prisiekusiaisiais prisaikdintiems senatoriams, kurie patys buvo priversti slėptis, bus pateikti tą dieną padaryti vaizdo įrašai.

Tuo metu savo kurorte „Mar-a-Lago“ prieglobstį radęs D. Trumpas atsisakė liudyti teisme.

D. Trumpo gynėjai ruošiasi tvirtinti, kad Konstitucija nesuteikia aukštiesiems Kongreso rūmams jurisdikcijos teisti buvusį prezidentą. Jie taip pat ketina ginčyti, kad D. Trumpas kaip nors pakurstė minią maištauti. Jų teigimu, D. Trumpas paprasčiausiai pasinaudojo Pirmojoje pataisoje numatyta teise, ragindamas savo šalininkus protestuoti prie Kapitolijaus.

Tuo metu Kongreso demokratai, vadinami Atstovų Rūmų apkaltos vadovais, savo galutiniuose kontrargumentuose sakė, kad D. Trumpas įvykdė bet kurio Jungtinių Valstijų prezidento „sunkiausią konstitucinį nusikaltimą“, kai sausį kurstė savo šalininkus šturmuoti JAV Kapitolijų. Pasak jų, D. Trumpas „išdavė Amerikos žmones“, ir tam negali būti jokio pateisinimo.

„Jo kurstymas maištauti prieš Jungtinių Valstijų valdymo sistemą – dėl kurios buvo sutrikdytas taikus valdžios perdavimas – yra sunkiausias konstitucinis nusikaltimas, kada nors įvykdytas prezidento“, – sakė demokratai.

Senatoriams susirinkus į apkaltos teismą antradienį pirmiausia bus sprendžiama ir balsuojama dėl to, ar Konstitucija leidžia teisti buvusį prezidentą.

Kaltintojas: apkaltos byla D. Trumpo atžvilgiu pagrįsta „šaltais, nenuginčijamais faktais“

Atstovų Rūmų pagrindinis kaltintojas Jamie Raskinas antradienį pareiškė, kad apkaltos byla buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo atžvilgiu yra pagrįsta „šaltais, nenuginčijamais faktais“.

Jungtinių Valstijų Senatas pradėjo istorinį antrąjį D. Trumpo apkaltos teismą, rinkimus pralaimėjusiam buvusiam prezidentui sulaukus Atstovų Rūmų kaltinimų dėl minios pakurstymo sausio 6-ąją šturmuoti JAV Kapitolijų.

D. Trumpas yra pirmasis prezidentas, kuriam kada nors teko patirti du apkaltos procesus – jis buvo išteisintas 2020 metais dėl kaltinimų piktnaudžiavimu valdžia. Be to, tai yra pirmas kartas istorijoje, kai teisiamas jau nebeužimantis posto prezidentas.

Procesas prasidėjo nuo diskusijų, ar apkaltos teismas eksprezidento atžvilgiu neprieštarauja konstitucijai.

„Iš manęs čia neišgirsite ilgo pamokslavimo, nes mūsų byla pagrįsta šaltais, nenuginčijamais faktais“, – senatoriams sakė J. Raskinas.

Pagrindinis kaltintojas atmetė „maišto kurstymu“ kaltinamo D. Trumpo advokatų argumentą, esą jo apskritai nereikėtų teisti.

„Jų argumentas yra tas, kad jei per paskutines kelias savaites eidamas pareigas įvykdai apkaltos vertą nusikaltimą, tai darai konstituciškai nebaudžiamas. Išsisuksi“, – kalbėjo J. Raskinas.

„Kitaip tariant, elgesys, kuris bus rimtas nusikaltimas ir nusižengimas pirmaisiais prezidentavimo metais, antraisiais prezidentavimo metais, trečiaisiais prezidentavimo metais ir didžiąją ketvirtųjų prezidentavimo metų daugumą, gali būti staiga įvykdomas paskutinėmis savaitėmis šiame poste visiškai nesusiduriant su konstitucine atskaitomybe“, – sakė jis.

„Tai sukurtų visiškai naują sausio išimtį Jungtinių Amerikos Valstijų konstitucijoje“, – pridūrė kongresmenas.

Po to J. Raskinas pristatė ilgą vaizdo montažą iš D. Trumpo šalininkų sausio 6-ąją surengto JAV Kapitolijaus šturmo scenų, kurios vyko po to, kai tuometinis prezidentas pasakė ugningą kalbą, ragindamas juos užginčyti Joe Bideno pergalę rinkimuose.

Tame vaizdo įraše buvo D. Trumpo kalbos prieš riaušes ištraukų, o po jų sekė smurto scenos, jo šalininkams įsiveržus į Kapitolijų.

Kol kas neaišku, kiek truks apkaltos teismas, bet jis bus trumpesnis nei pirmosios D. Trumpo apkaltos trijų savaičių maratonas ir galėtų baigtis jau kitą savaitę.

Demokratai turi 50 iš 100 vietų Senate, o viceprezidentė Kamala Harris gali savo balsu nulemti balsavimų baigtį, kai balsai pasiskirsto po lygiai. Tačiau D. Trumpui nuteisti reikia dviejų trečdalių daugumos, ir tai reiškia, kad mažiausiai 17 respublikonų senatorių per balsavimą turėtų palaikyti demokratus.

Jei D. Trumpas būtų nuteistas, Senatas vėliau surengtų kitą balsavimą dėl uždraudimo jam ateityje užimti valstybės postus. Tokiam sprendimui pakaktų paprastos balsų daugumos.

Vis dėlto net jei apkaltos teismas baigsis išteisinimu, raginimai nubausti D. Trumpą už jo elgesį po rinkimų tęsis ir gali apimti pastangas dėl abiejų partijų balsavimo už papeikimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (158)