Antradienį prasidedant apkaltos teismui Senate, D. Trumpo advokatai tvirtina, esą jis nekaltas dėl vienintelio jam pareikšto kaltinimo „maišto kurstymu“, o miniai pasakyti jo ugningi žodžiai tebuvo retorinė figūra, net ir tuomet, kai jis ragino sukilusią minią „velniškai kovoti“ už jo prezidentavimą.

Kapitolijaus šturmas sausio 6 dieną pribloškė visą pasaulį, stebėjusį, kaip neleisti patvirtinti išrinktojo prezidento Joe Bideno pergalę pasiryžę riaušininkai įsiveržė į pastatą.

Šiame teisme nelaukiama liudytojų, iš dalies todėl, kad prisiekusiaisiais prisaikdintiems senatoriams, kurie patys buvo priversti slėptis, bus pateikti tą dieną padaryti vaizdo įrašai. Tuo metu savo kurorte „Mar-a-Lago“ prieglobstį radęs D. Trumpas atsisakė liudyti teisme.

Jis yra pirmasis JAV prezidentas, atsiduriantis apkaltos teisme jau pasibaigus jo prezidentavimo kadencijai, ir pirmas, prieš kurį dukart surengta apkalta dėl prezidentavimo laikotarpiu įvykdytų nusižengimų.

Tačiau net ir pralaimėjęs D. Trumpas toliau kelia iššūkį šalies pilietinėms normoms ir tradicijoms. Kapitolijuje iki šių dienų taikomos sugriežtintos saugumo priemonės.

Nors labai tikėtina, kad buvęs prezidentas bus išteisintas, šis teismas turėtų patikrinti tautos požiūrį į jam būdingą naudojimąsi prezidentinėmis galiomis, Demokratų partijos ryžtą jį persekioti ir D. Trumpą ginančių jo sąjungininkų respublikonų ištikimybę D. Trumpui.

Baltųjų rūmų atstovė Jen Psaki pirmadienį sakė, kad J. Bidenas dirbs prezidentūroje ir neskirs daug laiko jo pirmtako apkaltos procesui, kuris bus transliuojamas per televiziją.

„Jis tai paliks savo buvusiems kolegoms Senate“, – pridūrė atstovė.

Buvusio prezidento advokatai teismui pateiktuose dokumentuose visapusiškai kritikuoja Atstovų Rūmų pradėtą bylą, vadindami šį procesą „politiniu teatru“, vykstančiu tuose pačiuose Senato rūmuose, į kuriuos įsiveržė minia.

D. Trumpo gynėjai ruošiasi tvirtinti, kad Konstitucija nesuteikia aukštiesiems Kongreso rūmams jurisdikcijos teisti buvusį prezidentą. Jie taip pat ketina ginčyti, kad D. Trumpas kaip nors pakurstė minią maištauti. Jų teigimu, D. Trumpas paprasčiausiai pasinaudojo Pirmojoje pataisoje numatyta teise, ragindamas savo šalininkus protestuoti prie Kapitolijaus.

Tuo metu Kongreso demokratai, vadinami Atstovų Rūmų apkaltos vadovais, savo galutiniuose kontrargumentuose sakė, kad D. Trumpas įvykdė bet kurio Jungtinių Valstijų prezidento „sunkiausią konstitucinį nusikaltimą“, kai sausį kurstė savo šalininkus šturmuoti JAV Kapitolijų. Pasak jų, D. Trumpas „Išdavė Amerikos žmones“ ir tam negali būti jokio pateisinimo.

„Jo kurstymas maištauti prieš Jungtinių Valstijų valdymo sistemą – dėl kurios buvo sutrikdytas taikus valdžios perdavimas – yra sunkiausias konstitucinis nusikaltimas, kada nors įvykdytas prezidento“, – sakė demokratai.

Senatoriams susirinkus į apkaltos teismą antradienį pirmiausia bus sprendžiama ir balsuojama dėl to, ar Konstitucija leidžia teisti buvusį prezidentą. Šiuo balsavimu galėtų būti itin suinteresuoti tie respublikonai, kurie nori matyti D. Trumpą išteisintą, tačiau nenori parodyti, kad pateisina jo elgesį.

Pagal Senato daugumos lyderio Chucko Schumero ir Senato respublikonų lyderio Mitcho McConnello susitarimą, įžanginės kalbos prasidės trečiadienį vidurdienį, abiem šalims bus skirta iki 16 valandų.

Po to laukia daug valandų užtruksiantys svarstymai, liudininkai ir baigiamosios kalbos. Apkaltos teismas penktadienį turėjo padaryti pertrauką dėl žydų šabo, tačiau D. Trumpo gynybos komanda atsiėmė šį prašymą, ir dabar procesas tęsis iki savaitgalio ir kitą savaitę.

Susiskaldžiusi šalis

Šalis tokia susiskaldžiusi kaip dabar nebuvo bent pastarąją pusę amžiaus, o D. Trumpo apkaltos teismas gali tapti dar vienu nesantaikos obuoliu.

Daugybė respublikonų rinkėjų, kuriuos ketverius metus jaudino D. Trumpo populistiniai pareiškimai, kad jis kovoja su elitu už paprastus žmones, ir toliau remia buvusį prezidentą, stumdami savo partiją dar labiau į dešinę.

Tačiau demokratai yra lygiai taip pat įsiaudrinę, o apklausos rodo, jog kiek daugiau nei pusė visų amerikiečių mano, kad D. Trumpas nusipelnė nuteisimo. Sociologinių tyrimų agentūros „Ipsos“ ir televizijos „ABC News“ apklausa parodė, kad tam pritaria 56 proc. amerikiečių, o sociologinių tyrimų agentūros „Gallup“ tyrimo rezultatas buvo 52 procentai.

Kol kas neaišku, kiek truks apkaltos teismas, bet jis bus trumpesnis nei pirmosios D. Trumpo apkaltos trijų savaičių maratonas ir galėtų baigtis jau kitą savaitę.

Demokratai turi 50 iš 100 vietų Senate, o viceprezidentė Kamala Harris gali savo balsu nulemti balsavimų baigtį, kai balsai pasiskirsto po lygiai. Tačiau D. Trumpui nuteisti reikia dviejų trečdalių daugumos, ir tai reiškia, kad mažiausiai 17 respublikonų senatorių per balsavimą turėtų palaikyti demokratus.

Jei D. Trumpas būtų nuteistas, Senatas vėliau surengtų kitą balsavimą dėl uždraudimo jam ateityje užimti valstybės postus. Tokiam sprendimui pakaktų paprastos balsų daugumos.

Vis dėlto net jei apkaltos teismas baigsis išteisinimu, raginimai nubausti D. Trumpą už jo elgesį po rinkimų tęsis ir gali apimti pastangas dėl abiejų partijų balsavimo už papeikimą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)