Tai pranešė parlamento spaudos tarnyba.

Prieš įstatymo projektą balsavo 62 deputatai, už – 19, susilaikiusiųjų nebuvo. Estijos parlamente yra 101 vieta.

Po balsavimo Riigikogu Konstitucinės komisijos pirmininko pavaduotojas Lauris Läänemetsas pareiškė, kad referendumo dėl tiesioginių prezidento rinkimų organizavimas prieštarautų šalies konstitucijai.

„Konstitucijoje parašyta, kad įstatymą, pirmiausia – Konstituciją, keičiančio referendumo negalima rengti klausimo-atsakymo formatu, - sakė jis portalui ERR. – Tam reikia parengti įstatymo projektą, įtraukti atitinkamą paragrafą arba pasiūlyti pakeisti esamą ir paskui pateikti jį svarstyti parlamentui. Tada Riigikogu pateikia klausimą referendumui, ir jeigu tauta jį palaiko, tai paragrafas keičiasi automatiškai. Ir Konstitucija keičiasi automatiškai“.

Estijos prezidentas renkamas šalies parlamente. Jeigu nė vienas iš pretendentų į šį postą negali surinkti 2/3 Riigikogu deputatų balsų, parlamento pirmininkas sušaukia rinkikų kolegiją. Ją sudaro parlamentarai, taip pat vietos savivaldos institucijų atstovai.

Estijos prezidento pareigas nuo 2016 metų eina Kersti Kaljulaid. Jos pirmoji iš dviejų galimų kadencijų baigiasi šiais metais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)