20 m aukščio vandens, purvo ir akmenų srautas, kurį tikriausiai sukėlė staigus vandens išsiveržimas iš ledyno, sekmadienį ryte nusirito vienu slėniu šiaurinėje Utarakhando valstijoje ir nuniokojo dvi hidroelektrinių užtvankas, griovė tiltus ir kelius. Žuvo 31 žmogus, o dar daugiau kaip 170 tebėra dingę.

Dėl katastrofos kaltinamas pasaulinio atšilimo nulemtas spartus ledynų tirpimas Himalajų regione. Tarp kitų veiksnių yra užtvankų statymas, upių vagų gilinimas ir medžių kirtimas tiesiant naujus kelius, kurių dalies reikia stiprinant gynybą prie Kinijos sienos.

Dauguma dingusiųjų yra dviejų iš daugelio visame Utarakhande statomų hidroelektrinių darbuotojai.

Šimtai gelbėtojų dalyvauja operacijoje įvairiose valstijos, kur yra aukštų Himalajų viršukalnių ir kur išteka Ganga, vietose. Jie pasitelkia sraigtasparnius, aprūpintus po žeme „matančiomis“ kameromis, dresuotus šunis.

Antradienį didžiausias dėmesys skiriamas 34 žmonių, per staigų potvynį buvusių Tapovano užtvankos tunelių komplekse, paieškai ir gelbėjimui. Gelbėtojai dirbo visą naktį.

Už gelbėjimo operaciją atsakingas policijos pareigūnas Banuduttas Nairas (Banudutas Nairas) naujienų agentūrai AFP sakė manantis, kad tunelyje yra oro kišenių, kuriose dar gali būti gyvų žmonių.

„Praėjo 48 valandos, ir tai virto lenktynėmis su laiku. Tikimės, kad jie išgyveno, bet kol kas kontaktų nėra“, – sakė kariuomenės gelbėtojas Vivekas Sahai (Vivekas Sahajus).

Vėlai pirmadienį įėjimą į tunelį apšvietė didžiuliai prožektoriai, ekskavatorius lėtai sėmė purvą, kurį gelbėtojai tikrino.

Netoliese darbininkai sunkiąja technika šalino didžiulius akmenis nuo kelio, trukdančius privažiuoti prie antrosios, Rišigangos elektrinės, kur dingo 35 žmonės.

Elektrinė buvo sugriauta ir dabar ten yra storu purvo sluoksniu padengta tuščia vieta. Viename netoliese esančiame kaime antradienį buvo surasti keturi žuvusieji, tarp jų policininkas.

Seismiškai aktyvioje Utarakhando valstijoje vykdoma daug statybų projektų, nors mokslininkai perspėja dėl jų poveikio ekologiniu požiūriu trapiems kalnams ir slėniams.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)