Pernai Baltarusijoje kilo protestų banga po rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų demokratijos tuos rinkimus laiko suklastotais.

Brutaliai slopindama protestus milicija sulaikė tūkstančius žmonių, daugelis kurių vėliau pranešė areštinėse patyrę smurtą ir kankinimus.

Slopinant protestus žuvo mažiausiai keturi žmonės.

Lenkijoje įsikūrusio opozicinio televizijos kanalo „Belsat“ žurnalistės 27 metų Kaciaryna Andrejeva (Bachvalava) ir 23 metų Darja Čulcova buvo sulaikytos lapkričio 15 dieną, kai nušvietinėjo mitingą, į kurį žmonės susirinko pareikšti pagarbos žuvusiam protestuotojui Romanui Bandarenkai.

Žurnalistės buvo sulaikytos dėl dalyvavimo nesankcionuotoje akcijoje. Kelias dienas praleidusios už grotų, jos buvo buvo apkaltintos „organizavusios ir rengusios protestus, šiurkščiai pažeidžiančius viešąją tvarką“.

Už šiuos kaltinimus numatyta maksimali bausmė – treji metai nelaisvės.

Antradienį teisme prokuroras sakė, kad žurnalistės kaltinamos per televiziją „Belsat“ „skatinusios žmones dalyvauti masiniame renginyje“.

Stovėdamos kaltinamiesiems skirtame narve, žurnalistės rodė pirštais pergalės ženklus.

Tiek K. Andrejeva, tiek D. Čulcova pareiškė teisėjai, jog savo kaltės nepripažįsta.

K. Andrejevos advokatas prašė teisėjos paleisti kaltinamąsias, įpareigojus jas neišvykti iš šalies, tačiau šis prašymas buvo atmestas.

Komitetas žurnalistams ginti (CPJ) ir JAV ambasada Baltarusijoje teismo posėdžio išvakarėse pareikalavo paleisti žurnalistes, o joms pareikštus kaltinimus pavadino „absurdiškais“ ir „keliančiais pasipiktinimą“.

Opozicijos lyderė, buvusi kandidatė į prezidentus Sviatlana Cichanouskaja, kuri iškart po rinkimų buvo priversta pasitraukti į Lietuvą, sakė, kad „sąžiningos žurnalistės“ teisiamos už tai, kad parodė „pasauliui režimo silpnumą ir bailumą“.

Slopindamas protestus Minsko režimas taip pat ėmėsi griežtų priemonių prieš nepriklausomą žiniasklaidą.

Baltarusijos žurnalistų sąjungos duomenimis, pernai šalyje fiksuoti 477 žiniasklaidos darbuotojų sulaikymo atvejai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)