„Nėra duomenų apie SARS-CoV-2 pernešimą populiacijoje laikotarpiu iki 2019 m. gruodžio“, – spaudos konferencijoje teigė Kinijos komandos vadovas Liang Wannianas, pridūręs, kad „nėra pakankamai įrodymų“, norint nustatyti, ar virusas jau buvo išplitęs mieste.

PSO misija nesugebėjo nustatyti, iš kokių gyvūnų šis užkratas buvo perduotas žmonėms, antradienį pranešė mokslininkai.

Ekspertai mano, kad ligos, jau nusinešusios daugiau kaip 2,3 mln. žmonių gyvybių, pirminiai nešiotojai tikriausiai yra šikšnosparniai, bet žmonės koronavirusu galbūt užsikrėtė per kokius nors kitus žinduolius.

Nors užkrato persimetimas nuo gyvūnų yra tikėtinas, iki šiol „šeimininkai nešiotojai nėra nustatyti“, žurnalistams sakė Kinijoje dirbusios komandos vadovas Liang Wannianas.

Jis pridūrė, kad tyrimai rodo, jog virusas „gali būti pergabentas dideliu atstumu ant užšaldytų produktų“. Šį pareiškimą galima suprasti kaip palaikantį viruso importo į Kiniją hipotezę.

Ekspertas pridūrė, kad nerasto „jokių požymių“, kad virusas Kinijos centrinio regiono mieste Uhane plito anksčiau nei 2019 metų gruodį, kai buvo oficialiai patvirtinti pirmieji žmonių užsikrėtimo atvejai pasaulyje.

PSO misija Uhane

PSO ekspertas Benas Embarakas, dirbęs organizacijos atstovybėje Pekine dvejus metu nuo 2009-ųjų, parėmė šį pareiškimą, sakydamas, kad nėra jokių įrodymų apie „didelius protrūkius“ Uhane iki minėtos datos.

Kalbėdamas iš centrinio Uhano miesto, kur 2019 metų gruodį kilo COVID-19, vyras papasakojo, kad keturiolikos narių grupė kartu su ekspertais dirbo Kinijoje, aplankė pagrindinių židinių vietas ir mokslinių tyrimų centrus, norėdami atskleisti „kai kuriuos tikrus faktus apie tai, kas nutiko“.

Tyrėjai siekė nustatyti, kaip SARS-CoV-2 virusas – kurio genetiškai panašiausias virusas rastas šikšnosparniuose už daugiau nei 1600 kilometrų - staigiai išplito Uhane ir sukėlė stipriausią viruso krizę per daugiau nei šimtmetį. P. Daszako teigimu, šis jų tyrimas pranašauja esminį posūkį kovoje su pandemija.

„Yra vilčių, kad pradedame išties aiškiai suvokti, kas nutiko, o tai leistų mums užkirsti kelią naujai krizei, - penktadienio vakare per „Zoom“ programą kalbėjo P. Daszakas. – Svarbiausia mūsų užduotis – mėginti suprasti, kodėl tokie dalykai atsitinka, idant ateityje, kol lauksime vakcinų, išvengtume reguliarių pasaulinių ekonominių krizių ir siaubingo mirštamumo. Tiesiog tai ne tas atvejis, kai ateitį galima nuspėti logiškai argumentuojant.“

Pirmieji COVID-19 atvejai buvo aptikti Uhane 2019 metų gruodį.

Mokslininkai mano, kad jau daugiau kaip 2 mln. žmonių visame pasaulyje pražudžiusi infekcija iš pradžių buvo šikšnosparnių liga ir kad ji žmonėms galėjo būti perduota per kažkokį kitą žinduolį.

Tačiau kol kas nėra galutinių atsakymų, o aukščiausio rango PSO pareigūnai neteikė vilčių, kad pavyks iš pirmo karto jų surasti per daug dėmesio sulaukusią misiją.

Peteris Benas Embarekas, Marion Koopmans

Jie pažymėjo, kad po vizito Uhane tikriausiai kils daug naujų klausimų, į kuriuos reikia atsakyti.

Palikę viešbutį, kur karantinavosi 14 dienų, PSO ekspertai apsilankė keliose svarbiose vietose, siejamose su pandemijos ištakomis – pavyzdžiui, jūros gėrybių turguje, kur buvo aptikti pirmieji užsikrėtusieji.

Praėjusio trečiadienio ekspertų kelionė į Uhano virusologijos institutą buvo viena daugiausiai pasaulio dėmesio sulaukusių PSO komandos darbotvarkėje dėl prieštaringai vertinamos teorijos, kad pandemija galėjo prasidėti nuo jo.

Laboratorijoje dirbantys mokslininkai atlieka tyrimus su kai kuriomis pavojingiausiomis ligomis, įskaitant į COVID-19 užkratą panašią šikšnosparniams būdingą koronaviruso atmainą.

Pandemijos pradžioje buvo iškelta versija, kad virusas atsitiktai galėjo būti paleistas iš Uhano laboratorijos, nors įrodymų šiai teorijai pagrįsti nebuvo.

Dėl šių gandų tuometis JAV prezidentas Donaldas Trumpas iškėlė sąmokslo teorijų, kad Kinija sąmoningai paleido šį virusą.

Kaip AFP praėjusį ketvirtadienį sakė Peteris Ben Embarekas, inspektoriai „labai nuoširdžiai“ bendravo su kinų mokslininkais apie pandemijos ištakas ir, be kita ko, aptarė teorijas, kad virusas buvo paleistas iš laboratorijos.

P. Ben Embarekas kai kurias teorijas pavadino neracionaliomis, bet nepatikslino, kurias iš jų turėjo omeny. Jis pridūrė, jog tyrėjai nešvaistys laiko mėgindami įvertinti radikaliausius pareiškimus.