Vyras kaltinamas „sąmoningai ir noriai“ padėjęs žudyti kalinius Zachsenhauzeno stovykloje šiauriau Berlyno esančiame Oranienburge 1942–1945 metais.

Nepaisant kaltinamojo garbaus amžiaus, laikoma, kad jis gali stoti prieš teismą, patvirtino Noirupino miesto prokuratūra, apie šį teismo procesą pranešus transliuotojui NDR.

Byla iškelta vokiečių prokurorams prieš kelias dienas iškėlus kaltinimus buvusiai nacių koncentracijos stovyklos sekretorei dėl bendrininkavimo nužudant 10 tūkst. žmonių. Tai pirmoji tokio pobūdžio byla pastaraisiais metais, iškelta nacių koncentracijos stovykloje dirbusiai moteriai.

95-erių kaltinamoji dirbo Štuthofo stovykloje netoli nacių tuomet okupuoto Dancigo (dabartinio Gdansko).

Vokietijoje pastaruoju metu skubama nuteisti dar gyvus SS pajėgose tarnavusius asmenis, kadangi 2011-aisiais atsirado teisinis pagrindas buvusius nacius persekioti baudžiamąja tvarka. Toks precedentas buvo nustatytas nuteisus buvusį sargybinį Johną Demjanjuką už vaidmenį Trečiojo reicho vykdytose žudynėse.

Išnagrinėjus tą bylą teismai paskelbė dar kelis apkaltinamuosius nuosprendžius tuo pačiu pagrindu, o ne dėl kaltinamųjų tiesioginio ryšio su žudynėmis ar žiaurumais.

Tarp pavėluotai atsakomybėn patrauktų asmenų yra Oskaras Groeningas, dirbęs Aušvico mirties stovykloje buhalteriu, taip pat buvęs SS karininkas Reinholdas Hanningas, toje pat stovyklose dirbęs sargybiniu.

Abu jie buvo nuteisti už bendrininkavimą vykdant masines žudynes. Jie išgirdo nuosprendį būdami 94 metų ir mirė nepradėję atlikti bausmės.

Vėliausiu Vokietijos teismo nuosprendžiu 93 metų buvęs SS sargybinis Brunas Dey buvo pripažintas kaltu ir sulaukė dvejų metų laisvės atėmimo bausmės.

Liepą buvo iškelta byla kitam buvusiam Štuthofo stovyklos sargybiniui dėl bendrininkavimo nužudant kelis šimtus žmonių.