Tačiau siužetas apie „A. Navalno vilą“ socialiniuose tinkluose sulaukė pašaipios reakcijos.

„Labai įprastas vokiškas butas. Kur čia esmė?“ – klausė vienas internautas.

„Oho, tame bute net tualetas yra!“ – šaipėsi kitas. „Keistas būdas užsipulti Navalną. Tai išties patogus, bet jokiu būdu ne prabangus butas“, – rašė dar vienas.

„Čia – klozeto šepetys“

Vaizdai iš būsto, kuriame Vokietijoje gyveno A. Navalnas, rodyti televizijos kanalo „Rossija 1“ laidos „Vesti nedeli“ segmente, įterpiant epizodus iš daug dėmesio sulaukusio A. Navalno tyrimo apie Rusijos lyderio V. Putino rūmus prie Juodosios jūros.

„Vesti nedeli“ – viena populiariausių Rusijoje sekmadienio žinių laidų.

Laidoje A. Navalnas kaltinamas Vokietijos viloje mėgavęsis tokia pačia prabanga, dėl kokios kritikavo V. Putiną. „Vesti nedeli“ pateikė bepiločiu filmuotos medžiagos ir reportažą iš Friburgo vilos vidaus. Korespondentė Anastasija Popova pristatė vilos baseiną, ironiškai pristatė katilinę kaip „purvo kambarį“ (veikiausiai norėdamas priminti V. Putino dvaro purvo sandėlį), iš arti aprodė tualetą.

„Čia – klozeto šepetys“, – pasakojo laidos korespondentė, darydama užuominą į, kaip teigiama A. Navalno tyrime, 700 dolerių kainavusį tokį patį įrankį Putino dvare, kuris tapo masinių A. Navalno palaikymo protestų simboliu.

Reportaže teigta, kad A. Navalnas už du mėnesius viloje paklojo 30 000 eurų.

Po septynių minučių trukmės reportažo Rusijos propagandininko Dmitrijaus Kiseliovo laidoje buvo rodomas kitas segmentas, kuriame Vakarai kaltinti finansavę A. Navalno videotyrimą, kurį per tris savaites peržiūrėjo jau 110 milijonų kartų.

„Tikslas akivaizdus – pakenkti prezidentui V. Putinui, kaip šalies lyderiui, ir pačiai Rusijai“, – pareiškė D. Kiseliovas, atkartodamas šalies valdžios pareigūnų pareiškimus, kad A. Navalnas – užsienio agentas.

Vėliau paaiškėjo, kad „Vesti nedeli“ propagandistai apgaule nufilmavo reportažą iš vilos, kurioje gyveno A. Navalnas. „Dožd“ pranešė, kad laidos korespondentai apsimetė turistais iš Belgijos, o filmuojama buvo slapta kamera.

Apie tai televizijos kanalui „Dožd“ papasakojo namo savininkas.

Vilos savininko teigimu, jis nežinojo, kad išnuomojo namą rusų žurnalistams, o šie jį filmavo paslėpta kamera. Žurnalistė A. Popova apsigyvendama prisistatė prancūziška Bourt pavarde. Tai jos vyro – Belgijos piliečio – pavardė. Vėliau, sužinojęs apie kuriamą vaizdo medžiagą, kurioje pasakojama apie neva prabangų A. Navalno gyvenimą Vokietijoje, būsto savininkas nutarė kreiptis į Vokietijos teisėsaugos institucijas.

„Vesti nedeli“ siužete taip pat tvirtinama, kad A. Navalnas vilą nuomojosi du mėnesius. Tačiau vilos savininkas teigia, jog gyvenamąją vietą nuomojo šešioms savaitėms.

Siužeto autorė pabrėžė, kad politikas gyveno prabangiai: „Erdvi svetainė, dvi sofos, televizorius, ant stalo – švieži vaisiai“. Apgyvendinimas parai esą atsiėjo 530 eurų.

Tame pačiame siužete teigiama, kad A. Navalno įkurtas Kovos su korupcija fondas filmą apie „Putino dvarą“ filmavo Vokietijos studijoje „The Black Forest Studios“, o filmavimo išlaidas drauge su pragyvenimui A. Navalno Vokietijoje skirta suma „Vesti nedeli“ žurnalistė įvertino milijonu eurų.

Volkovas: siužete gausu melo

A. Navalno bendražygis ir politinių biurų regioninio tinklo personalo vadovas Leonidas Volkovas interviu „Dožd“ pasakojo, kad Rusijos televizijos pademonstruotame siužete gausu melo.

Jis dėstė, kad vilos savininkas buvo judėjimo „Solidarumas“ narys ir praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio pradžioje buvo priverstas bėgti iš Lenkijos, kai ten prasidėjo politinis persekiojimas. L. Volkovas taip pat pasakojo palaikantis ryšį su vilos savininku, ir šis jam guodėsi, kad labai nusiminė, jog įsileido žurnalistus, nenumanydamas apie jų kėslus.

A. Navalno politinių biurų regioninio tinklo personalo vadovas pabrėžė, kad filmavimas paslėpta kamera tiek Vokietijoje, tiek Belgijoje, tiek ir Rusijoje laikomas nusikalstama veikla.

L. Volkovas pažymėjo, jog su savininku dėl nuomos tarėsi asmeniškai, o kadangi būstas buvo nuomojamas šešioms savaitėms, savininkas suteikė didelę nuolaidą. Opozicionieriaus teigimu, „Rossija 1“ siužete apgyvendinimo kaina buvo padvigubinta. Sąskaitą apmokėjo verslininkas Jevgenijus Čičvarkinas, artimas A. Navalno draugas.

L. Volkovas pridūrė, kad pats asmeniškai apmokėjo sąskaitą už studijos „The Black Forest Studios“ nuomą – 1800 eurų už dvi filmavimo dienas. Užklausa dėl filmavimo nebuvo pateikta iš Jungtinių Valstijų, kaip reportaže teigė A. Popova – į studiją kreipėsi jis pats.

Vėliau siužeto autorė A. Popova televizijos kanale „Rossija 1“ tvirtino, kad jokie slapti filmavimai nevyko, operatorius vaizdo kamerą „laikė rankose, kaip įprastai būna kalbinant pašnekovą“.

Ji tikino, jog vilos savininkas „tada nenusidomėjo pateiktais dokumentais vokiečių kalba, kuriuose informuojama, kad esame televizijos kanalo „Rossija“ žurnalistai, išvykę į komandiruotę“.

Maskvos teismas ką tik nuteisė A. Navalną beveik trejiems metams laisvės atėmimo už anksčiau paskirtos lygtinės pusketvirtų metų bausmės sąlygų pažeidimą.


A. Navalną areštavo Maskvos oro uoste sausio 17 d., nepraėjus nė valandai po to, kai sugrįžo į Rusiją iš Vokietijos, kur gydėsi po praėjusią vasarą įvykdyto apnuodijimo sovietų mokslininkų sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Opozicionierius kaltina Federalinę saugumo tarnybą (FSB) surengus šį išpuolį V. Putino nurodymu. Kremlius tai kategoriškai neigia.

Praėjusią savaitę Rusijos valstybinė televizija neigė, kad V. Putinui priklauso dvaras prie Juodosios jūros, kurį A. Navalnas įvertino 1,5 mlrd. dolerių. Vėliau artimas V. Putino sąjungininkas milijardierius Arkadijus Rotenbergas pareiškė, kad būtent jis yra tikrasis rūmų savininkas.

Pirmadienį nepriklausomas analitinis Levados centras paskelbė – 26 proc. rusų žiūrėjo A. Navalno tyrimą apie vadinamąjį V. Putino dvarą, o 17 proc. rusų teigė, kad pažiūrėjus šį videotyrimą jų nuomonė apie V. Putiną suprastėjo.

Praėjusį savaitgalį Rusijos Užsienio reikalų ir Nepaprastųjų situacijų ministerijos susikūrė paskyras platformoje „TikTok“. Rusijos URM išjuokė A. Navalną už tai, kad šis 2020 m. rugpjūtį suabejojo Rusijoje kurtos vakcinos nuo koronaviruso „Sputnik V“ saugumu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (896)