M. Draghi siekia parlamentarų palaikymo jo formuojamai nacionalinės vienybės technokratų vyriausybei, kad iki savaitės pabaigos būtų prisaikdintas premjeru.

Tačiau koalicijos formavimą komplikuoja stebėtinas euroskeptiko Matteo Salvini kraštutinių dešiniųjų partijos „Lyga“ palaikymas eurofilui M. Draghi.

„Lygos“ santykiai su populistiniu Penkių žvaigždučių judėjimu (M5S) ir centro dešiniųjų Demokratų partija (PD) yra gana sudėtingi, o šioms dviem partijoms numatomas svarbus vaidmuo naujojoje administracijoje.

Italija jau beveik mėnesį gyvena be visapusiškai funkcionuojančios vyriausybės, atsistatydinus buvusiam premjerui Giuseppe Conte.

Italijos prezidento Sergio Mattarella mandatą formuoti naują nacionalinės vienybės vyriausybę M. Draghi gavo praėjusią savaitę, kad šalis atremtų ekonominės krizės ir koronaviruso pandemijos iššūkius.

Pirmadienį M. Draghi turi dalyvauti antrame ir paskutiniame derybų etape su mažesnių partijų lyderiais, o antradienį susitikti su M5S, PD ir „Lygos“ atstovais.

Vienas iš svarbiausių neatsakytų klausimų, ar M. Draghi kabinete dirbs tik technokratai, ar jame taip pat bus politikų – bent jau keletas.

Politikų dalyvavimas vyriausybėje sustiprintų jų lojalumą, bet taip pat galėtų sukelti tarppartinių rietenų, sugriovusių G. Conte kabinetą.

Šiuo metu M. Draghi galėtų turėti platų parlamento palaikymą – nuo kairiųjų partijos „Laisvi ir lygūs“ iki „Lygos“. Opozicijoje liktų vienintelis kraštutinės dešinės pakraipos judėjimas „Italijos broliai“ (FdI).

Šeštadienį M. Salvini pareiškė, kad daugiau nei 200 mlrd. eurų pagalba iš Europos Sąjungos ekonomikos atgaivinimo fondo yra viena priežasčių jungtis prie vyriausybės.

„Geriau jau aš būsiu kambaryje, kur nuspręs, ar šie pinigai bus panaudoti gerai, ar blogai, nei liksiu pašalinis žiūrovas“, – sakė jis.

Trečiadienį M. Drahgi turėtų atsakyti prezidentui S. Mattarellai, ar jis gali suformuoti vyriausybę.

Po to jam reikėtų pateikti ministrų sąrašą ir duoti priesaiką prezidentūroje – tai galėtų įvykti penktadienį – ir imtis darbo.

Dėl pasitikėjimo jo vyriausybe balsuos abeji parlamento rūmai, kuriuose M. Draghi pristatys savo vyriausybės darbotvarkę.

Praėjusią savaitę prezidentui 73 metų M. Draghi sakė, kad Italijai reikia skubiai „įveikti pandemiją“ ir atgaivinti ekonomiką.

Italijoje nuo COVID-19 mirė daugiau nei 91 tūkst. žmonių, pernai darbo neteko beveik 450 tūkst. šalies gyventojų, o ekonomika susitraukė maždaug 9 procentais.