Kaip teigia dienraštis, dezinformacijos kampaniją, nukreiptą prieš Vakarų vakcinas, vykdo tos pačios naujienų agentūros, kurios susijusios su melagingomis naujienomis apie rinkimus Jungtinėse Valstijose.

Pirmiausia ši informacinė kampanija skirta Lotynų Amerikos valstybėms, tokioms kaip Meksika ir Argentina. Su Rusijos valdžia tiesiogiai susijusios žiniasklaidos priemonės rengia ir platina reportažus ispanų kalba, kuriuose tvirtina, kad Rusijos pramonės ir mokslo pasiekimai lenkia konkurentų.

Demokratijos užtikrinimo aljanso, kuris ir atsekė Rusijos skleidžiamą dezinformaciją, darbuotojas Bretas Shaferis teigia, kad informacija apie vakcinas, kurias sukūrė amerikiečių farmacijos bendrovės „Pfizer“ ir „Moderna“, tėra manipuliacijos ir dažnai pateikiama be konteksto.

„Kiekviena negatyvi istorija arba problema, kilusi su amerikiečių pagaminta vakcina, sustiprinama, bet koks palankus pranešimas apie Rusijos gaminamą vakciną imamas platinti tarsi virusas“, – komentuoja B. Shaferis.

Specialistai feisbuke ir tviteryje aptiko šimtus nuorodų ir naujienų siužetų, parengtų su Rusijos valdžia siejamų žiniasklaidos priemonių, kuriuose kalbama apie amerikiečių vakcinos šalutinius poveikius ir mirtis.

Oficialiose ataskaitose nėra jokios informacijos, kad vakcina atliko vienokį ar kitokį vaidmenį minimų mirčių atvejais.

Du Jungtinių Valstijų specialiųjų tarnybų darbuotojai papasakojo, kad žvalgyba pirmąją dezinformacijos porciją, skirtą ispaniškai kalbančioms šalims, užfiksavo dar 2020 metų rugpjūtį, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pranešė apie pirmosios vakcinos registraciją. Nuo tada Rusijos dezinformacijos kampanija tik aktyvėja, pridūrė šaltiniai.

Kiti „The New York Times“ pašnekovai atskleidė, kad vasarį JAV Valstybės departamente buvo parengta ataskaita, kurioje teigiama, kad Rusija bando reklamuoti šalyje sukurtą vakciną ir pasėti abejonių Vakaruose gaminamais skiepais.

JAV Valstybės departamento pasaulinio bendradarbiavimo centro specialistai atliko daugiau nei tūkstančio rusiškų tviterio paskyrų analizę ir padarė išvadą, kad dezinformacijos kampanija labiausiai nukreipta į ispaniškai kalbančius žmones.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (796)