Pranešime, kuris buvo paskelbtas vykstant Tarybos organizaciniam susirinkimui Ženevoje, JAV valstybės sekretorius Anthony Blinkenas sakė, kad prezidentas Joe Bidenas nurodė jo departamentui „nedelsiant ir tvirtai atnaujinti bendradarbiavimą su JT Žmogaus teisių taryba“.

Šis žingsnis žymi dar vieną J. Bideno pirmtako politikos pakeitimą.

D. Trumpo administracija 2018 metų birželį išvedė savo šalį iš 47 nares vienijančios Tarybos, skųsdamasi dėl „nenumaldomo šališkumo“ prieš Izraelį ir „veidmainystės“, leidžiančios teises pažeidinėjančioms šalims priklausyti organizacijai.

Tuo metu JAV buvo Tarybos narė, tačiau dabar ji negali automatiškai susigrąžinti narystės. Valstybei reikės laukti rinkimų, kurie turi vykti metų pabaigoje ir per kuriuos bus paskirstytos 2022-aisiais atsilaisvinsiančios vietos.

Tačiau vien tai, kad Vašingtonas vėl aktyviai dalyvaus Tarybos darbe, turėtų labai paveikti organizaciją, kur JAV nedalyvavimas paliko aiškų vakuumą.

A. Blinkenas pripažino, kad artimiausiu laikotarpiu „Jungtinės Valstijos bendradarbiaus su Taryba kaip stebėtojos“, pabrėždamas, kad tokiu būdu šalis „turės galimybę pasisakyti Taryboje, dalyvauti derybose ir bendradarbiauti su kitais teikiant rezoliucijas“.

JAV diplomatijos vadovas sakė, kad Vašingtonas vis dar mano, jog Taryba yra „ydinga įstaiga“, kuriai reikia reformuoti savo darbotvarkę, nuostatas dėl narystės ir tai, kam skiriamas dėmesys, įskaitant „neproporcingą dėmesį Izraeliui“.

Jis pabrėžė, kad „mūsų pasitraukimas 2018 metų birželį niekaip nepaskatino prasmingų pokyčių, bet sukūrė JAV lyderystės vakuumą, kurį autoritarinės darbotvarkės šalys išnaudojo savo naudai“.

„Kad būtų pašalinti Tarybos trūkumai ir užtikrinta, kad ji atitinka savo įgaliojimus, Jungtinės Valstijos turi būti prie stalo, naudodamos visą savo diplomatinės lyderystės svorį“, – kalbėjo A. Blinkenas.

„Mūsų nuomone, geriausias būdas patobulinti Tarybą yra principingas bendradarbiavimas su ja ir jos nariais“, – sakė jis.

„Mes tvirtai tikime, kad kai Jungtinės Valstijos konstruktyviai bendradarbiaus su Taryba, bendrai veikdamos su savo sąjungininkais ir draugais, teigiami pokyčiai bus pasiekiami“, – pridūrė A. Blinkenas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)