Jos varžovas, konservatyvios Nacionalinės koalicinės partijos kandidatas Sauli Niinisto savo pralaimėjimą pripažino gerokai anksčiau negu buvo paskelbti gautiniai rezultatai, kurie išsklaidė visas abejones, kad jis buvo įveiktas nedidele balsų persvara.

"Ponia laimėjo rinkimus, bet vyras, kuris pralaimėjo, vis tiek gali laikytis išdidžiai", - sakė S.Niinisto, galantiškai pabučiavęs T.Halonen ranką Helsinkio televizijos studijoje, kur kandidatai ir rinkimų stebėtojai laukė rezultatų.

Tuo tarpu lauke T.Halonen šalininkai skandavo "Tarja, Tarja" ir kėlė šampano taures.

Buvęs finansų ministras S.Niinisto atrodė pasmerktas pralaimėti po praėjusią savaitę atliktos apklausos, kuri rodė, kad už T.Halonen turėtų balsuoti iki 55 proc. rinkėjų. Tačiau iki rinkimų likus kelioms dienoms, T.Halonen persvara sumažėjo iki poros procentų - už ją ketino balsuoti 51 proc. rinkėjų, o už S.Niinisto - 49 procentai.

T.Halonen, kuri yra pirmoji moteris, tapusi Suomijos prezidente, dar kartą sugebėjo mobilizuoti savo šalies rinkėjas, sako stebėtojai.

"Prieš šešerius metus buvau pirmoji moteris prezidentė, o šįkart esu pirmoji perrinkta moteris prezidentė", - pasiekusi pergalę, šypsodamasi sakė T.Halonen.

"Manau, kad moterys prisidėjo prie mano pergalės. Tikiuosi", - sakė ji žurnalistams išėjusi iš televizijos studijos švęsti kartu su savo šalininkais Helsinkio gatvėse.

Suomijos politikos ekspertai pripažino, kad klydo, kai po pirmojo rinkimų rato, kurio metu S.Niinisto laimėjo tik 24,1 proc. balsų, T.Halonen pergalę laikė savaime suprantamu dalyku.

T.Halonen pareiškė pagarbą savo varžovui ir sakė, kad jis vykdė "gerą rinkimų kampaniją".

"Tai buvo geriausia visų laikų kampanija Suomijoje", - savo ruožtu sakė S.Niinisto.

Dalykiška T.Halonen sekmadienį sakė, kad pirmadienio rytą "tiesiog grįš į darbą".

S.Niinisto ketina grįžti dirbti į Europos investicijų banką (EIB) Liuksemburge, kuris "taip pat yra geras būdas tarnauti Suomijai".

Rinkėjų aktyvumas buvo 77,2 proc. - kiek mažiau nei per ankstesnius rinkimus, kai balsuoti atėjo 80,2 proc. visų rinkėjų.

Socialdemokratų prezidentai Suomijoje valdo nuo 1982-ųjų.