Kaip rodo negalutiniai rezultatai, per pirmąjį balsavimą A. Arauzas surinko 31,5 proc., o Y. Perezas – 20,04 proc. balsų.

Dėl suvaržymų, įvestų siaučiant koronaviruso pandemijai, sekmadienį balsavimas strigo, prie rinkimų apylinkių buvo susidariusios ilgos žmonių eilės.

Dešiniųjų pažiūrų buvęs bankininkas Guillermo Lasso, kuriam iš pradžių buvo prognozuojama išeiti į antrąjį ratą, liko trečias, surinkęs 19,97 proc. balsų, rodo rinkimų tarybos paskelbti duomenys.

Kad laimėtų iš karto, kuris nors iš kandidatų turi surinkti ne mažiau kaip 50 proc. ir vieną balsą arba gauti ne mažiau kaip 40 proc. balsų ir mažiausiai 10 procentinių punktų pirmauti prieš artimiausią varžovą.

A. Arauzas, remiamas buvusio prezidento Rafaelio Correos, teigė iškovojęs „tvirtą pergalę visuose mūsų gražios šalies regionuose“. Tačiau prieš paskelbiant oficialius rezultatus jis ragino savo šalininkus susilaikyti nuo šventimo.

Prognozės grindžiamos rezultatais, gautais suskaičiavus 90,4 proc. balsalapių 2 425 rinkimų apylinkėse, pasirinktose greitajam balsų skaičiavimui, sakė Nacionalinės rinkimų komisijos pirmininkė Diana Atamaint.

Balsavimas vyko šaliai susidūrus su ekonomikos rūpesčiais, paaštrintais koronaviruso pandemijos antrosios bangos. Ši liga smarkiai paveikė Lotynų Ameriką ir Ekvadore pareikalavo beveik 15 tūkst. žmonių gyvybių.

13,1 mln. gyventojų turinti šalis renka įpėdinį nepopuliariam socialistui prezidentui Leninui Moreno. Taip pat renkami 137 parlamento nariai.

Į prezidento postą pretendavo net 16 kandidatų, įskaitant vieną moterį – Ximeną Peną.

Rinkimai gali nulemti ir 57 metų R. Correa ateitį. Šis kairiųjų pažiūrų prezidentas valdė 2007–2017 metais kaip dabar jau mirusių Kubos Fidelio Castro ir Venesuelos Hugo Chavezo (Hugo Čaveso) sąjungininkas.

Jis išlieka populiarus, nes valdė ekonomikos augimo periodu, kai dėl naftos bumo ir Kinijos paskolų galėjo plėsti socialines programas, tiesti kelius, statyti mokyklas ir vykdyti kitus projektus. Tačiau savo valdymo pabaigoje jis vis labiau slopino oponentus, spaudą ir verslą, konfliktavo su autochtonų organizacijomis dėl plėtros projektų. Jo įvaizdį taip pat suteršė teistumas dėl korupcijos, kurį jis vadina suklastotu.

R. Correa balandį už akių buvo nuteistas aštuonerius metus kalėti ir negalėjo būti A. Arauzo kandidatas į viceprezidentus.

Ankstesnį Ekvadoro prokurorų prašymą išduoti jį iš Belgijos dėl kitos, pagrobimo, bylos Interpolas atmetė žmogaus teisių sumetimais.

L. Moreno prieš ketverius metus rinkimus laimėjo remiamas R. Correa, bet susipyko su juo, o dabar, nors ir galėjo dalyvauti rinkimuose, nusprendė to nedaryti.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)