„Iš viso 15 žmonių buvo išgelbėti, be to, iki šiol skirtingose vietose rasti 14 kūnų“, – sakoma kitą dieną po nelaimės paskelbtame šiaurinės Utarakhando valstijos vyriausybės „Twitter“ pranešime. Vis dėlto vietos pareigūnai sakė, kad dar apie 170 žmonių tebėra dingę.

Pasak pareigūnų, sekmadienį ryte atitrūkus ir į Alaknandos upės intaką Daulygangą nuslinkus Nanda Devės ledyno daliai susidarė didžiuliai vandens, purvo ir nuolaužų srautai, nunešę tiltų ir kelių bei sugriovę dvi hidroelektrines.

Išsigandusių gyventojų padarytuose vaizdo įrašuose matyti, kaip didžiulė vandens banga užliejo Daulygangos upės slėnį, naikindamas viską, kas pasitaikė kelyje.

„Veržiantis vandeniui, pakilo dulkių debesis. Žemė drebėjo kaip per žemės drebėjimą“, – Indijos televizijai sakė vietos gyventojas Omas Agarwalas.

Dauguma dingusių yra dviejų hidroelektrinių darbuotojai, pranešė policijos vadovas Ashokas Kumaras.

Sekmadienį policija skelbė, kad dingusiųjų yra daugiau kaip 200, dauguma – dviejų elektrinių darbuotojai.

Taip pat buvo įstrigusių dviejuose tuneliuose, atkirstuose potvynių, taip pat purvo ir akmenų.

Gelbėtojai skubėjo evakuoti dešimčių kaimų gyventojus ir patekti į tunelį Tapovano elektrinės komplekse, kur yra įstrigusių žmonių, anksčiau pranešė pareigūnai.

Taip pat pranešama apie kitas nukentėjusias hidroelektrines, kurių Alaknandoje ir jos intakuose yra visa virtinė.

Sekmadienį iš vieno tunelio buvo išgelbėti 12 žmonių, bet dar 25–30 tebebuvo įstrigę antrajame, naujienų agentūrai AFP sakė valstijos gaivalinių nelaimių padarinių šalinimo tarnybos pareigūnas Piyooshas Rautela.

Kadangi pagrindinis kelias buvo nuplautas, sukarintos gelbėtojų tarnybos darbuotojai turėjo nusileisti lynais kalvos šlaitu, kad pasiektų įvažiavimą į tunelį.

Pirmadienį prašvitus keli šimtai gelbėtojų atnaujino paieškas. Operacijoje dalyvauja nacionalinių ir valstijos gelbėtojų komandos, kariuomenės daliniai ir karo laivyno narų grupės.

Pareigūnai sakė, kad iš dviejų užtvankų buvo nuleistas vanduo, kad potvynio srautas nepasiektų Gangos upės, į kurią įteka Alaknanda, ir Rišikešo bei Haridvaro miestų. Pastaruosiuose pareigūnai uždraudė žmonėms artintis prie hinduistų šventosios upės krantų.

Prie upės esančių kaimų gyventojai buvo evakuoti, bet sutemus tarnybos pranešė, kad pagrindinis potvynių paėjus praėjo.

„Indija meldžiasi“

Daugybė socialinių tinklų vartotojų dalijosi nuotraukomis ir vaizdo įrašais iš nelaimės vietos. Daugelyje vaizdo įrašų matyti kaip didžiulis vandens srautas veržiasi siauru slėniu žemiau sugriautos elektrinės užtvankos.

Indijos premjeras Narendra Modi sakė stebintis gelbėjimo operacijų eigą.

„Indija palaiko Utarakhandą, šalis meldžiasi už visų ten esančių žmonių saugumą“, – per „Twitter“ parašė vyriausybės vadovas.

2013 metais apie 6 tūkst. žmonių žuvo Utarakhande, besiribojančiame su Tibetu ir Nepalu, smarkioms liūtims sukėlus žemės nuošliaužų ir potvynių, kurie nušlavė tūkstančius namų.

Nevyriausybinės aplinkosaugos organizacijos „Swechha“ įkūrėjas Vimlendhu Jha sakė, kad naujausia nelaimė yra „niūrus priminimas“ apie klimato kaitos padarinius ir „netvarkingą kelių, geležinkelių bei elektrinių plėtrą ekologiškai jautriose teritorijose“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)