A. H. Dbeibah buvo išrinktas kartu su trijų narių prezidiumu vadovauti vienybės vyriausybei ir vesti šią Šiaurės Afrikos valstybę į gruodžio 24-ąją vykstiančius rinkimus.

Kanadoje išsilavinimą įgijęs inžinierius, kilęs iš Misratos miesto ir įkūręs judėjimą „Libya al-Mostakbal“ („Ateities Libija“), anksčiau, kai šalį valdė diktatorius Muameras Kadhafi (Muamaras Kadafis), vadovavo Libijos investicijų ir plėtros bendrovei.

Laikinasis premjeras buvo išrinktas per sudėtingą JT vadovaujamą procesą, kurio tikslas – užtikrinti paliaubas Libijoje ir užbaigti ilgiau kaip dešimtmetį besitęsiantį konfliktą.

Naftos turtinga Libija buvo krečiama pilietinio karo nuo NATO paremto sukilimo, per kurį 2011 metais M. Kadhafi buvo nuverstas ir galiausiai nužudytas.

Laikinoji JT pasiuntinė Stephanie Williams (Stefani Viljams), padėjusi organizuoti savaitę trukusias derybas Šveicarijoje, gyrė „istorinę akimirką“.

„Sprendimo, kurį šiandien čia priėmėte, svarba bėgant laikui didės Libijos žmonių kolektyvinėje atmintyje“, – po balsavimo sakė ji.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antonijus Guterišas) savo ruožtu nurodė tikįs, kad buvo pasiektas proveržis ir kad tai „labai gera žinia mūsų pastangoms pasiekti taiką“, kai buvo sudarytas paliaubų susitarimas.

Vašingtonas irgi pasveikino išrinktus laikinosios administracijos pareigūnus.

„Visiškai remiame JT skatinto proceso rezultatus, vesiančius prie stabilios, saugios Libijos ir rinkimų gruodį“, – saka JAV Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as (Nedas Praisas).

Naująją Libijos laikinąją vyriausybę taip pat pasveikino Vokietija, Prancūzija, Italija ir Jungtinė Karalystė.

Vis dėlto šių penkių šalių vyriausybių pareiškime perspėjama, kad „vieningoji vykdomoji institucija turės įgyvendinti paliaubų susitarimą“ ir užtikrinti būtiniausias viešąsias paslaugas Libijos žmonėms.

Be to, pažymima, kad administracija turės siekti „reikšmingo susitaikymo“, taip pat spręsti, kaip patenkinti „kritinius nacionalinio biudžeto poreikius ir organizuoti nacionalinius rinkimus“.

Maskva, Libijoje atlikusi svarbų vaidmenį, palinkėjo naujiems lyderiams sėkmės.

„Tikimės, kad nauja Libijos valdžia sėkmingai spręs visus sudėtingus uždavinius pereinamuoju laikotarpiu“, – sakoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)