Islandas Johnas Snorri (Jonas Snoris), čilietis Juanas Pablo Mohras (Chuanas Pablas Moras) ir pakistanietis Muhammadas Ali Sadpara (Muhamadas Ali Sadpara) ryšį su bazine stovykla prarado penktadienį.

„Jau daugiau nei 30 valandų negavome jokių žinių iš Johno Snorri, Ali Sadparos ir Juano Pablo Mohro, nes, atrodo, neveikia nė vienas iš GPS sekiklių“, – pranešė ekspedicijos vadovas Chhangas Dawa Sherpa (Šangas Dava Šerpa).

Pasak vadovo, dingusiųjų ieškoti išskridęs karinis sraigtasparnis jų nerado.

„Deja, jie nieko negali atsekti, o padėtis ant kalno ir net bazinėje stovykloje prastėja“, – sakė jis.

Pakistano alpinizmo klubo sekretorius Karraras Haidri (Kararas Haidris) naujienų agentūrai AFP taip pat patvirtino, kad alpinistai dingo.

Žinia apie trijų vyrų dingimą pasirodė praėjus dienai po to, kai buvo patvirtina bulgarų alpinisto žūtis ant K2.

Bulgaras – jau antras šiemet ant K2 šlaitų žuvęs žmogus. Sausį ten užsimušė vienas ispanų alpinistas.

Trečias alpinistas – Rusijos ir JAV pilietybes turėjęs Alexas Goldfarbas (Aleksas Goldfarbas) – praėjusį mėnesį žuvo ant netoliese stūksančio kito kalno viršukalnės per aklimatizacijos programą, ruošiantis šturmuoti Plačiąją viršukalnę Karakorumo kalnyne.

Prieš kelias savaites viena nepaliečių komanda įsiamžino istorijoje kaip pirmoji, įkopusi į K2 žiemos sezonu.

„Nuožmiuoju kalnu“ pramintas 8 611 metrų aukščio K2 pasižymi itin rūsčiomis sąlygomis – ant jo šlaitų dažnai pučia daugiau kaip 200 km per valandą vėjai, o temperatūra gali nukristi iki -60 laipsnių.

Kadangi Pakistanas siaučiant koronaviruso pandemijai paliko savo sienas atviras, o daugelis kitų kopimo vietų buvo uždarytos, šią žiemą net keturios komandos (iš viso apie 60 alpinistų) susitelkė ant K2 šlaitų – daugiau nei per visas ankstesnes ekspedicijas kartu paėmus.

Kitaip nei aukščiausia pasaulio viršukalnė Everestas, į kurį yra įkopę tūkstančiai įvairaus amžiaus alpinistų, K2 viršūnė žmonių aplankoma daug rečiau.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)