„Jei Dohos susitarimas bus nutrauktas, tai sukels didelį karą, atsakomybė dėl kurio visiškai guls ant Amerikos pečių“, - sakoma penktadienį paskelbtame grupuotės pareiškime. Taip Talibanas reagavo į ekspertų grupės rekomendacijas atidėti dalinių išvedimą.

2020 metais prezidentaujant Donaldui Trumpui tarp JAV ir talibų pasirašytas susitarimas numato laipsnišką tarptautinių pajėgų išvedimą iš Afganistano iki 2021 metų balandžio pabaigos. Mainais už tai islamistai, be kita ko, įsipareigojo pradėti derybas su Afganistano vyriausybe. Kartu Talibanas garantavo, kad nesuteiks prieglobsčio kitų teroristinių organizacijų šalininkams. Naujoji JAV vyriausybė paskelbė, kad peržiūrės susitarimą.

Diplomatai kaltina Talibaną nepateisinus Dohos sutarties įsipareigojimų. Talibanas esą, priešingai nei sutarta, nei sumažino smurto lygį, nei pradėjo rimtas derybas su vyriausybe.

JAV prieš naujojo prezidento Joe Bideno inauguraciją savo karių skaičių Afganistane sumažino iki 2 500. Tai mažiausias skaičius nuo JAV pajėgų įžengimo 2001 metais. Tada JAV vadovaujama karinė invazija po Rugsėjo 11-osios išpuolių, kuriuos surengė „Al Qaeda“ padarė galą Talibano viešpatavimui Afganistane.

Talibai nužudė 10 Afganistano vyriausybę remiančių kovotojų

Šiaurės Afganistane mažiausiai 10 vyriausybę remiančių sukarintų pajėgų kovotojų žuvo per praeitą naktį įvykusį įnirtingą susirėmimą su talibais, užpuolusiais vieną patikros postą, penktadienį pranešė pareigūnai.

Išpuolis prieš vietos sukarintas pajėgas, bendradarbiaujančias su didelį krūvį patiriančiomis saugumo pajėgomis, įvykdytas visoje šalyje intensyvėjant smurtui, nors šiuo metu vyksta taikos derybos tarp Talibano ir Afganistano vyriausybės.

Kovotojai naktį atakavo patikros postą neramioje Kundūzo provincijoje, žurnalistams sakė jos gubernatorius Abdul Sattaras Mirzakwalas.

„Jų ataka iš pradžių buvo atremta, bet sukarintų pajėgų nariai vėliau buvo vėl užpulti Talibano kovotojų, kilo smarkus susirėmimas, – aiškino jis. – Deja, 10 [provyriausybinių] pasipriešinimo pajėgų narių buvo nužudyti.“

Kundūzo provincijos tarybos narys Amruddinas Wali patvirtino, kad buvo surengtas išpuolis, bet nurodė, kad žuvo mažiausiai 15 provyriausybinių pajėgų narių.

Talibanas šio incidento kol kas nekomentavo.

Kundūze pastaruoju metu įvyko ne vienas Talibano kovotojų ir vyriausybės pajėgų susirėmimas, islamistams bandant užimti strategiškai svarbų šios provincijos administracinį centrą, esantį netoli sienos su Tadžikistanu.

Talibanas dukart buvo trumpam užėmęs Kundūzo miestą – 2015 metų rugsėjį ir praėjus metams.

Afganistano vyriausybė nuo rugsėjo Katare derasi su Talibanu dėl taikos, bet kol kas jokio proveržio nepasiekta.

JAV naujojo prezidento Joe Bideno administracija nurodė iš naujo nagrinėsianti praeitais metais pasirašytą Vašingtono ir Talibano susitarimą, taip pat kaltino islamistus nesumažinus smurto ir nenutraukus ryšių su teroristų tinklu „al Qaeda“, nors dėl to buvo susitarta.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)