„Mes jau sakėme, kad nepaisysime tokio pobūdžio globėjiškų pareiškimų. Nedarysime to“, – teigė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

„Tai labai agresyvi ir nekonstruktyvi retorika, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas. – Kokios nors ultimatyvios gaidelės mums bendrai nepriimtinos. Mes jau sakėme, kad nepaisysime tokių... globėjiškų pareiškimų, neketiname to daryti.“

Prezidento Vladimiro Putino atstovas pripažino „daugybę skirtumų ir skirtingą požiūrį į pagrindinius klausimus“, tačiau tuo pačiu pareiškė, kad Maskva nori tęsti bendradarbiavimą su Vašingtonu vadovaujant J. Bidenui.

Naujasis JAV vadovas J. Bidenas ketvirtadienį, priešingai nei jo pirmtakas Donaldas Trumpas, pareiškė, kad JAV daugiau „nenuolaidžiaus Rusijai, kuri imasi agresyvių veiksmų“, ir pareikalavo paleisti įkalintą V. Putino kritiką lyderį A. Navalną. J. Bidenas, be kita ko, įspėjo dėl „stiprėjančio autoritarizmo“ Kinijoje ir Rusijoje, bet pridūrė, kad yra sričių, kuriose jis nori bendradarbiauti su Kremliumi, įskaitant naująją START sutartį.

„Vis dėlto tikimės amerikiečių politinės valios tam, kad tęstume bendravimą, kur mums naudinga“, – sakė D. Peskovas.

Jis komentavo J. Bideno ketvirtadienio kalbą užsienio politikos tema, kurioje JAV prezidentas sakė, kad Vašingtonas privers Maskvą sumokėti už žmogaus teisių pažeidimus ir kibernetines atakas, ir paragino paleisti opozicionierių A. Navalną.

Griežtais žodžiais, kurie labai skyrėsi nuo jo pirmtako Donaldo Trumpo atlaidesnio požiūrio į Maskvą, J. Bidenas įspėjo dėl Kinijos ir Rusijos „didėjančios autoritarinės grėsmės“.

Jis sakė, kad „Jungtinių Valstijų nuolaidžiavimo dėl Rusijos agresyvių veiksmų, kišimosi į mūsų rinkimus, kibernetinių atakų ir jos piliečių nuodijimo laikas baigėsi“.

Vis dėlto J. Bidenas nurodė, jog yra sričių, kuriose jis norėtų dirbti drauge su Kremliumi, įskaitant naująją Strateginės ginkluotės mažinimo (START) sutartį, kurią abi šalys šią savaitę pratęsė penkeriems metams.

„Aiškiai pasakiau prezidentui Putinui – visai kitaip nei mano pirmtakas – kad Jungtinių Valstijų nuolaidžiavimo dėl Rusijos agresyvių veiksmų, kišimosi į mūsų rinkimus, kibernetinių atakų ir jos piliečių nuodijimo laikas baigėsi“, – sakė J. Bidenas, kuris praėjusią savaitę pirmą kartą kalbėjosi su V. Putinu.

Baltųjų rūmų pareigūnai sakė, kad pokalbis buvo įtemptas.

„Nedvejodami didinsime sąskaitą Rusijai ir ginsime savo gyvybinius interesus ir savo žmones“, – Valstybės departamente sakė J. Bidenas.

Prieš pat J. Bideno kalbą departamentas paskelbė, kad A. Blinkenas telefonu pasikalbėjo su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu ir, be kitų klausimų, išsakė susirūpinimą dėl Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno apnuodijimo ir įkalinimo, taip pat dėl Rusijoje kalinamų amerikiečių padėties.

J. Bidenas sakė, kad JAV „privalo reaguoti į šį naują kylančio autoritarizmo momentą, įskaitant augančias Kinijos ambicijas konkuruoti su Jungtinėmis Valstijomis ir Rusijos pasiryžimą kenkti mūsų demokratijai ir ją griauti“.

Prezidento kalba buvo griežčiausias V. Putino pasmerkimas, visoje Rusijoje kilus dideliems protestams dėl A. Navalno įkalinimo, per kuriuos buvo areštuota tūkstančiai žmonių.

J. Bidenas pasistengė pademonstruoti pasauliui, kad nusigręžia nuo V. Putino po D. Trumpo kadencijos, kai respublikonų prezidentas vengdavo tiesioginės konfrontacijos su Rusijos lyderiu ir dažnai siekdavo menkinti jo piktavališkus veiksmus.

JAV prezidentas dar kartą paragino paleisti A. Navalną.

„Navalnas, kaip ir visi Rusijos piliečiai, turi teisių pagal Rusijos konstituciją, – sakė jis. – Į jį nusitaikyta... už korupcijos demaskavimą. Jis turėtų būti nedelsiant ir be sąlygų paleistas.“

Praeitą mėnesį A. Navalnas grįžo į Rusiją iš Vokietijos, kur gydėsi po rugpjūtį įvykdyto jo apnuodijimo sovietų mokslininkų sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Opozicionierius dėl šio apnuodijimo kaltino Rusijos specialiąsias tarnybas ir V. Putiną.

A. Navalnas buvo sulaikytas vos atskridęs į Maskvą, o šis žingsnis daugelyje Rusijos miestų išprovokavo masines demonstracijas, per kurias saugumo pajėgos sulaikė daugiau kaip 10 tūkst. žmonių. Dėl šio griežto protestų malšinimo policija buvo kaltinama įgaliojimų viršijimu ir nereikalingu smurtu.

J. Bideno apsilankymas Valstybės departamente vos prasidėjus kadencijai yra neatsitiktinis ir parodo jo suinteresuotumą užsienio politika.

D. Trumpas laukė daugiau kaip metus, kol nusprendė pasirodyti Valstybės departamente – nuvyko ten į ankstesnio valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo prisaikdinimo ceremoniją 2018 metais. Eksprezidentas ne kartą vadino Valstybės departamentą „giluminės valstybės“, norinčios pakirsti jo administraciją, dalimi. D. Trumpas peikdavo ir atleisdavo departamento darbuotojus, nesėkmingai bandydavo sumažinti jo biudžetą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (594)