Pirmą kadenciją Atstovų Rūmuose dirbanti Marjorie Taylor Greene, sulaukusi abiejų partijų kritikos dėl virtinės nerimą keliančių komentarų ir pritarimo socialinių tinklų įrašams, kuriuose kalbama apie įstatymų leidėjų demokratų žudymą, nebedirbs Švietimo ir Biudžeto komitetuose.

Sprendimas 230 balsais prieš 199 buvo priimtas kelios valandos po to, kai M. T. Greene Atstovų Rūmuose išsižadėjo „QAnon“ ir išreiškė apgailestavimą dėl dezinformacijos skleidimo.

11 respublikonų palaikė demokratus ir balsavo už M. T. Greene nubaudimą.

„Jokiam nariui neturi būti leista elgtis taip kaip... Greene be jokių pasekmių“, – sakė antras pagal rangą Atstovų Rūmų demokratas Steny Hoyeris.

Tačiau respublikonai sukritikavo balsavimą kaip nepageidaujamą precedentą, o kai kurie jų lyderiai įspėjo dėl galimo politinio atpildo jiems atgavus valdžią.

Trečia pagal rangą Atstovų Rūmų respublikonė Liz Cheney, kuri praėjusį mėnesį balsavo už D. Trumpo apkaltą ir ką tik atrėmė iššūkį jos vadovavimui, sakė, kad nors M. T. Greene komentarai yra smerktini, „ne demokratų reikalas spręsti, kurie respublikonai dirba komitetuose“.

„Šiandienos balsavimas nustato pavojingą precedentą,... dėl kurio demokratai gali gailėtis, kai respublikonai atgaus daugumą“, – sakė ji.

M. T. Greene prieš balsavimą teisinosi ir sakė: „Tai praeities žodžiai; šie dalykai... neatstovauja mano vertybėms.“

Įsimintiną akimirką ji pripažino, kad „šaudynės mokyklose yra absoliučiai tikros“ ir kad 2001 metų „rugsėjo 11-iosios [atakos] absoliučiai įvyko“. Praeityje ji abejodavo šiomis JAV tragedijomis.

Tačiau per 10 minučių trukusią savo kalbą ji tiesiogiai neatsiprašė.

Respublikonai buvo priversti viešai deklaruoti savo poziciją dėl M. T. Greene elgesio, kuris apima antisemitines, rasistines ir islamofobiškas pastabas.

Balsavimas buvo atidžiai stebimas partijai bandant išlaikyti vis dar įtakingo D. Trumpo šalininkus ir susigrąžinti tradicinių respublikonų, nepatenkintų M. T. Greene politika, paramą.

Priešingi poliai

Vėlai trečiadienį respublikonai paskubomis surengė pasitarimą už uždarų durų dėl to, kaip eiti į priekį. Pranešama, jog dešimtys dalyvių atsistoję plojo M. T. Greene, kai ši kreipėsi į kolegas.

Tačiau per tą patį susirinkimą L. Cheney laimėjo balsavimą dėl pasitikėjimo, įveikdama įnirtingą priešišką reakciją dėl jos balsavimo apkaltos klausimu.

M. T. Greene ir L. Cheney tapo priešingais poliais kovose dėl Respublikonų partijos krypties po D. Trumpo kadencijos.

46 metų konservatorė M. T. Greene, uoli D. Trumpo šalininkė iš pietinės Džordžijos valstijos, skelbė jo jokiais įrodymais nepagrįstus kaltinimus dėl esą suklastotų 2020 metų rinkimų.

Anksčiau ji taip pat reiškė paramą „QAnon“ sąmokslo teorijoms. „QAnon“ judėjimo šalininkai teigia, kad D. Trumpas kariauja slaptą karą su pasauline liberalia Šėtoną garbinančių pedofilų sekta, kuri nori jį nušalinti.

Ketvirtadienį Atstovų Rūmuose ji sakė: „Kai pradėjau rasti dezinformacijos, melo, neteisingų dalykų šiuose „QAnon“ įrašuose, lioviausi jais tikėti.“

D. Trumpas yra išreiškęs palaikymą M. T. Greene kaip „būsimai respublikonų žvaigždei“, o ji praėjusį savaitgalį sakė, kad jiedu kalbėjosi telefonu.

Prieš siekdama būti išrinkta į Kongresą M. T. Greene spausdavo „patinka“ prie „Facebook“ įrašų, kuriuose būdavo kalbama apie egzekucijas demokratams, tarp jų Atstovų Rūmų pirmininkei Nancy Pelosi.

M. T. Greene taip pat yra paskelbusi vaizdo įrašą, kuriame užsipuola šaudynes mokykloje išgyvenusį paauglį, o 2018 metais pareiškė, kad miškų gaisrai Kalifornijoje buvo sukelti kosminiu lazeriu, kurį kontroliuoja viena žydų šeima.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)