Tvirtinimo procesas gali trukti kelias savaites, tačiau patvirtintus šią vakcina, ji taptų trečia Jungtinėse Valstijose prieinama vakcina, kur jau yra patvirtintos „Pfizer-BioNTech“ ir „Moderna“ vakcinos.

J&J antrinė bendrovė „Janssen Biotech“ pateikė paraišką JAV FDA, prašydama skubaus leidimo naudoti vienos dozės „Janssen“ vakciną-kandidatę“, sakoma pranešime.

Šios vakcinos ypač laukiama dėl dviejų logistinių privalumų: pirma, ją galima laikyti įprastame šaldytuve, o ne specialioje šaldymo kameroje, todėl kur kas lengviau tokią vakciną paskirstyti; antra, ši vakcina skiepijama viena doze.

Gavusi J&J prašymą, FDA suburs patariamąjį vakcinų komitetą, kuris įvertins klinikinių tyrimų duomenis ir pateiks savo rekomendaciją dėl to, ar vakcinos teikiama nauda atsveria galimą riziką.

„Pfizer-BioNTech“ ir „Moderna“ vakcinos buvo vertinamos tris savaites, tačiau šis procesas šį kartą gali būti spartesnis. Baigus vertinimo procesą, vakcina įprastai yra patvirtinama jau artimiausiomis dienomis.

J&J prieš savaitę paskelbė pirmuosius trečiojo etapo klinikinių tyrimų, kuriuose dalyvavo 44 tūkst. žmonių aštuoniose šalyse, rezultatus.

Vakcinos veiksmingumas siekė 66 proc., o sunkios COVID-19 formos prevencijos veiksmingumas siekė net 85 proc.

Tačiau šie rezultatai taip pat kelia nerimą – JAV vakcina buvo veiksmingesnė (72 proc.) nei Pietų Afrikoje (57 proc.), kur pasirodė nauja koronaviruso atmaina.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)