S. Cichanouskaja, kurios vyras pernai buvo įkalintas Baltarusijoje, kai bandė registruotis kandidatu dalyvauti prezidento rinkimuose, taip pat sulygino savo likimą su A. Navalno žmonos Julijos.

Ji paragino J. Navalną „laikytis, kovoti ir tikėti“.

„Kai įkalinate mūsų vyrus už jų dalyvavimą kampanijose arba jų troškimą pagerinti gyvenimą mūsų šalyse, mes, žmonos, galime tik stoti į jų vietą ir palaikyti juos, kiek tik galime“, – kalbėjo S. Cichanouskaja.

Pasak jos, Rusijos vadovybė „visų pirma turėtų įsiklausyti į žmones, į jų reikalavimus, suprasti, kas yra negerai, ir pabandyti išspręsti tai civilizuotai, be guminių lazdų ir elektrošokų“.

Korupcija Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną kaltinančio Kremliaus kritiko A. Navalno įkalinimas sukėlė valdžios žiauriai slopinamų protestų bangą visoje Rusijoje.

V. Putinas yra artimas Baltarusijos lyderio Aliaksando Lukašenkos sąjungininkas. Pernai autoritarinis Baltarusijos lyderis buvo perrinktas šeštai kadencijai, tačiau ES šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Savo pergalę rinkimuose paskelbusi S. Cichanouskaja buvo privesta trauktis į Lietuvą, šalyje prasidėjus kruvinam prieš A. Lukašenką kilusių masinių protestų malšinimui.

Režimas sugrius

Kalbėdama prieš Baltarusijoje vykstančių demonstracijų pusės metų sukakties minėjimą S. Cichanouskaja sakė esant įrodymų, jog Baltarusijos politinė sistema „dreba“.

„Režimas sugrius iš vidaus“, – sakė ji. Pasak jos, vis daugiau teisėsaugos pareigūnų nutekina informacijos apie policijos vykdomus žmogaus teisių pažeidimus.

„Tai nebus stebuklas. Baltarusiai turi to siekti žingsnis po žingsnio, nuolat palaikydami spaudimą... Tai yra vienintelis būdas“, – kalbėjo S. Cichanouskaja.

Ji pakartojo raginimą įvesti papildomų „griežtų ir daug apimančių“ ES sankcijų Baltarusijai, sakydama, kad dabar taikomos baudžiamosios priemonės buvo „labai saikingos, ir tai nuliūdino daugelį baltarusių“.

S. Cichanouskaja ir jos komanda įkūrė internetinę duomenų bazę Baltarusijos valdžios įtariamiems žmogaus teisių pažeidimams registruoti. Ji išreiškė viltį, kad ilgainiui už juos atsakingieji bus patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Lietuvai jau pradėjus tyrimą, taikant universalią jurisdikciją, S. Cichanouskaja išreiškė viltį, kad jos pavyzdžiu paseks daugiau šalių.

S. Cichanouskaja ragina surengti naujus rinkimus Baltarusijoje, neleidžiant juose dalyvauti nuo 1994 metų valdžioje esančiam A. Lukašenkai.

A. Lukašenka nesutinka organizuoti naujų rinkimų.

„Jis tiki manimi“

38 metų dviejų vaikų mama, savo kandidatūrą dalyvauti rinkimuose iškėlusi vietoje vyro, valdžiai užkirtus jam kelią siekti prezidento posto, anksčiau atmetė galimybę dalyvauti naujuose rinkimuose, bet dabar sako, kad viskas yra įmanoma.

„Jeigu manęs reikės tuo metu, jeigu aš būsiu naudinga baltarusiams kaip politikė – kaip jauna politikė – tada, žinoma, dalyvausiu“, – pažadėjo ji.

„Bet jeigu suprasiu, kad viskas yra saugiose rankose... sugrįšiu į normalų gyvenimą su švaria sąžine, su savo vaikais ir vyru“, – kalbėjo S. Cichanouskaja.

Kol kas jos vyras populiarus tinklaraštininkas Siarhejus Cichanouskis yra kalėjime. Jam pareikšti kaltinimai dėl neramumų organizavimo, ir pora bendrauja tik per advokatą.

„Mes negalime susiskambinti ar pasimatyti, tik siunčiame vienas kitam laiškus“, kuriuos perduoda advokatas, sakė buvusi kandidatė į prezidentus.

„Dabar jau aštuoni mėnesiai; žinoma, kad jis pavargo... Bet jis laikosi. Jis tiki baltarusiais ir tiki manimi“, – pridūrė S.Cichanouskaja.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (113)