Nepaisant to, tik nedaugelis maskviečių snieguotą popietę susigundė miesto siūloma „Sputnik V“ injekcija. Visi, susidomėję nemokama Rusijos vakcina, galėjo ją gauti nelaukdami eilėje.

„Vakar atėjo 35 žmonės, tačiau minios nenuspėjamos, o šiandien oras nėra mums palankus“, – sakė Natalija Kuzentova, vyriausioji skiepų centro, veikiančio nuo 10 iki 22 val., gydytoja. Pasak N. Kuzentovos, prekybos centre kasdien paskiepijama apie 300 žmonių.

Kol daugumoje šalių skiepytis trukdo dozių trūkumas, neaiškumai ir ilgos eilės, Rusijos sostinė yra viena iš retų laimingųjų, kur susiduriama su pertekline pasiūla. Iš pažiūros patogus prieinamumas slepia problemą: Rusijai sunku įtikinti savo gyventojus skiepytis, nors prezidentas Vladimiras Putinas gyrėsi užregistravęs pirmąją pasaulyje „Covid-19“ vakciną dar rugpjūtį.

Gruodžio mėnesį viena pirmųjų paskelbusi apie plataus masto vakcinaciją, šiandien Rusija rizikuoja atsilikti nuo savo ambicingų tikslų. V. Putinas kol kas neprisipažino, ar pats jau gavo dozę. Sveikatos apsaugos ministras Michailas Muraško praėjusį penktadienį sakė, kad mažiausiai 60 proc. populiacijos turėtų būti paskiepyta iki metų vidurio.

Maskvoje, 12,7 milijonų gyventojų turinčiame megapolyje, buvo atidaryta daugiau nei 100 skiepų centrų – klinikose, greitojo maisto užkandinių turguose ir net operos teatre, tikintis sulėtinti „Covid-19“ plitimą ir siūlant nemokamą vakciną visiems suaugusiems miesto gyventojams.

Vakcinacijos programa „aktyviai“ progresuoja, o dozę kiekvieną dieną gauna 12 000–15 000 žmonių, sausio 28 d. per valstybinį kanalą „Rossija 24“ kalbėjo mero pavaduotoja Anastasija Rakova.

Šiai dienai sostinėje 320 000 žmonių yra pradėję skiepų ciklą, o 9000 žmonių jau gavo antrąją dozę, sakė ji.

Šie skaičiai gerokai mažesnį už kitų panašių didmiesčių rodiklius. Pasak Jungtinės Karalystės nacionalinės sveikatos tarnybos, Londono medikai iki ketvirtadienio pradine doze buvo paskiepiję 777 531 žmonių, o antrąją dozę jau gavo beveik 57 000 londoniečių.

Niujorko miesto valdžia sausio 29 d. pranešė, kad pirmąja doze paskiepyta 610 095, o antrąja – beveik 132 000 gyventojų.

Rusų nepasitikėjimas oficialiąja valdžia įsišaknijęs dar nuo Sovietų Sąjungos laikų, o abejonės dėl valdžios institucijų sprendimo patvirtinti „Sputnik V“ neužbaigus visų reikalingų bandymų daugelį žmonių atbaidė nuo skiepų, nepaisant to, kad Rusija užregistravo vieną didžiausių „Covid-19“ mirštamumo rodiklių pasaulyje.

Remiantis „Levada Center“ gruodžio 21–23 d. atlikta apklausa, vos 38 proc. rusų yra pasirengę skiepytis vakcina „Sputnik V“.

Vakcinos kūrėjai, „Gamaleya“ nacionalinis epidemiologijos ir mikrobiologijos centras ir Rusijos tiesioginių investicijų fondas (RDIF), nepaskelbė trečiosios fazės tyrimų duomenų jokiame recenzuojamame vakarietiškame leidinyje.

Informacija apie „Sputnik V“ vakcinaciją šalies mastu yra ribojama. RDIF teigė, kad sausio 10 d. buvo paskiepyta daugiau kaip 1,5 milijono žmonių, tačiau vyriausybė nustojo teikti reguliarius atnaujinimus, kai šiuo skaičiumi buvo suabejota.

„Maskva yra vienintelis regionas, kuriame vakcina yra lengvai prieinama“, – sakė Aleksandras Draganas, nepriklausomas duomenų analitikas, kuris skaičiuoja, kad iki šio mėnesio pabaigos bus paskiepyta mažiau nei 1 proc. iš 146 milijonų Rusijos gyventojų.

„Net ir ten procesas yra per lėtas, tikra katastrofa“, – sakė jis.

Vis dėlto yra ženklų, kad antroji pandemijos banga Rusijoje buvo suvaldyta, nors daugelis Europos šalių įsiveda naujus karantinus. Maskva sausio 29 d. užfiksavo 2799 naujus atvejus, o pats pikas buvo gruodžio gale su daugiau nei 8000 kasdienių atvejų.

Maskvos meras Sergejus Sobianinas praėjusią savaitę sušvelnino koronaviruso apribojimus mieste, leisdamas barams ir restoranams veikti per naktį ir atsisakydamas reikalavimo, kad darbdaviai mažiausiai 30 proc. savo darbuotojų laikytų namuose.

Pasak A. Dragano, vakcinavimas spartėja – Rusijoje dabar kasdien paskiepyjama 66 000 žmonių. Vis dėlto iš tiesų masinė vakcinacija nebus pradėta iki balandžio – ir tai pagal „geriausią scenarijų“, sakė jis.