Buvęs Europos Centrinio Banko (ECB) pirmininkas turėjo susitikti su partijų lyderiais Romoje ir sužinoti, ar jie linkę palaikyti nacionalinės vienybės technokratų vyriausybę.

Atsistatydinęs ministras pirmininkas Giuseppe Conte sakė, kad trečiadienį buvo susitikęs su M. Draghi ir palikėjo jam „sėkmės“. Tai buvo pirmas jo pasisakymas po pasitraukimo praėjusią savaitę.

Pasak G. Conte, šaliai „reikia politinės vyriausybės, kuri būtų tvirta ir pakankamai vieninga“, kad galėtų greitai spręsti koronaviruso pandemijos sukeltas krizes.

M. Draghi turi užsitikrinęs kai kurių pagrindinių parlamento partijų paramą, tačiau didžiausia iš jų – populistinis Penkių žvaigždučių judėjimas (M5S) – tvirtai palaiko G. Conte.

Ekonomisto laukia skubūs darbai – Italija ir toliau lieka sukaustyta 90 tūkst. gyvybių šalyje nusinešusios koronaviruso pandemijos, kasdien nuo jos toliau miršta šimtai gyventojų.

Vyriausybė per per kelias savaites turi pateikti planą, kaip atgaivinti nuosmukį išgyvenančią ekonomiką, panaudojant didžiulę ES fondų lėšų injekciją.

„Politinė vyriausybė“?

Kaip rašo dienraštis „La Stampa“, M. Draghi teks spręsti „galvosūkį“.

Demokratų partija (PD) ir buvusio premjero Matteo Renzi partija „Italia Viva“ yra pasiruošusios jį paremti – kartu su Silvio Berlusconi opozicine konservatyviąja „Forza Italia“ ir kai kuriomis mažesnėmis kairiosiomis bei centristinėmis jėgomis.

M. Renzi, išprovokavęs G. Conte atsistatydinimą savo pasitraukimu iš valdančiosios koalicijos, sakė dienraščiui „La Repubblica“, kad M. Draghi vyriausybė „bus Italijos išsigelbėjimas“

Tačiau kad taptų premjeru M. Draghi reikalingas vienos iš trijų kitų partijų – M5S, Matteo Salvini kraštutinės dešiniosios „Lygos“ ir panašios pakraipos judėjimo „Italijos broliai“ (Fratelli d'Italia, FdI) – palaikymas arba susilaikymas balsuojant.

Nors M5S dabar jau netekęs didžiosios dalies buvusio radikalumo, šis partija iš pradžių buvo nukreipta prieš isteblišmentą, todėl jai būtų ideologiškai nepatogu paremti tokį politinio elito veikėją kaip M. Draghi.

Vienas iš M5S lyderių, darbą baigiantis užsienio reikalų ministras Luigi Di Maio, atkartojo G. Conte raginimą formuoti „politinę vyriausybę“ ir atmetė idėją kurti technokratų kabinetą.

M. Draghi galėtų apeiti šias kliūtis pasiūlydamas keletą postų kabinete M5S ir kitoms partijoms, bet lieka neaišku, ar to pakaktų išeiti iš aklavietės.

L. Di Maio ir kiti darbą baigiančios vyriausybės nariai, įskaitant G. Conte, daugelyje žiniasklaidos pranešimų buvo minimi kaip kandidatai užimti postus naujame kabinete.

G. Conte – teisės profesorius, buvęs menkai žinomas, kai pirmąkart tapo premjeru 2018 metais – užsiminė ketinąs likti politikoje ir sakė M5S šalininkams: „Esu čia ir liksiu čia.“

PD atstovas Roberto Gualtieri taip pat galėtų išlaikyti ekonomikos ministro postą, nors šis portfelis taip pat prognozuotas buvusiam Tarptautinio valiutos fondo (TVF) pareigūnui Carlo Cottarelli ir buvusiam ECB darbuotojui Fabio Panettai.

ES lėšų klausimas

Italija tikisi gauti ES atsigavimo po pandemijos fondo lėšų liūto dalį – apie 200 mlrd. eurų, bet privalo iki balandžio pateikti Briuseliui įtikinamą pinigų naudojimo planą.

Jeigu M. Draghi nesugebėtų užsitikrinti daugumos palaikymo arba pralaimėtų parlamento balsavimą dėl pasitikėjimo jau pradėjęs eiti pareigas, atsarginis planas galėtų būti pirmalaikiai rinkimai, bet juos laimėti daugiausiai galimybių turėtų M. Salvini vadovaujamas dešinysis blokas.

Tačiau prezidentas Sergio Mattarella antradienį aiškiai pareiškė norįs išvengti pirmalaikių rinkimų, nes juos organizuoto siaučiant pandemijai būtų itin sudėtinga.

Prezidentas trečiadienį paskambino M. Draghi ir suteikė jam įgaliojimą formuoti vyriausybę, ankstesnės valdančiosios koalicijos partijoms nesugebėjus iki nustatyto termino susitarti dėl pasidalijimo valdžia.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)