Šią savaitę šimtai studentų ir jų šalininkų buvo sulaikyti policijai griežtai malšinant protestus prieš prezidento Recepo Tayyipo Erdogano sprendimu praeitą mėnesį paskirti vieną savo šalininką Stambulo elitinio Bosforo universiteto rektoriumi.

Protestai tęsiasi nuo praeito mėnesio pradžios, kai R. T. Erdogano sausio 1-osios įsaku šios valstybinės mokslo įstaigos rektoriumi buvo paskirtas Melihas Bulu.

R. T. Erdoganas trečiadienį pasmerkė LGBT judėjimo vaidmenį šiose demonstracijose ir kai kuriuos studentus prilygino „teroristams“.

JAV Valstybės departamentas pareiškė, kad R. T. Erdogano retorika nepriimtina, ir paragino Turkiją leisti vykti protestams ir „netgi kalboms, kurios kai kuriems gali būti nepatogios“.

Turkijos užsienio reikalų ministerija ketvirtadienį savo ruožtu pareiškė, kad „patartų drįstantiems mokyti demokratijos ir įstatymų [viršenybės]... pasižiūrėti į veidrodį“.

„Niekas neturėtų kištis į Turkijos vidaus reikalus“, – sakoma URM pranešime.

Šiame pareiškime buvo atsakyta tik į Vašingtono kritiką dėl sulaikymų, o R. T. Erdogano komentarai apie LGBT liko nepaminėti.

R. T. Erdoganas trečiadienį sakė, kad „nėra tokio dalyko“ kaip LGBT, ir pridūrė: „Ši šalis yra... morali, ir ji eis į ateitį laikydamasi šių vertybių.“

Valstybės departamentas savo ruožtu rašė „griežtai [smerkiantis] prieš LGBTQIA nukreiptą retoriką, susijusią su demonstracijomis“.

Šis diplomatinis ginčas gali sukelti pavojų R. T. Erdogano pastangoms pagerinti santykius su nauja JAV prezidento Joe Bideno administracija, pasibaigus prezidento Donaldo Trumpo, su kuriuo Turkijos lyderį siejo asmeninė draugystė, kadencijai.

J. Bidenas tikriausiai laikysis griežtesnės linijos R. T. Erdogano atžvilgiu ir spaus jį užtikrinti žmogaus teises.

Turkijos vidaus reikalų ministerijos atstovas Ismailas Catakli ketvirtadienį sakė, kad dėl protestų šią savaitę buvo sulaikyti 528 žmonės.

Du jų buvo palikti arešte, o 498 – paleisti, įskaitant 108, kuriems buvo nustatyta teismo priežiūra, sakė I. Catakli. Dar 28 sulaikytųjų padėtis išlieka nežinoma.

Stambulo gubernatoriaus biuras anksčiau sakė, kad policija ieškojo dar aštuonių įtariamųjų ir kad penki jų buvo sučiupti.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)