„Labai apgailestaujame dėl Maskvos teismo sprendimo skirti Aleksejui Navalnui laisvės atėmimo bausmę“, – rašoma ketvirtadienį Europos Tarybos spaudos tarnybos išplatintame pareiškime.

Pareiškimą pasirašė Europos Tarybos Ministrų Komitetui pirmininkaujančios Vokietijos vyriausybės specialusis atstovas, Europos reikalų ministras Michaelis Rothas, Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos pirmininkas Rikas Daemsas ir Europos Tarybos, turinčios 47 valstybes nares, generalinė sekretorė Marija Peičinovič-Burič.

„Šis sprendimas paremtas nuosprendžiu, kurį Europos Žmogaus Teisių Teismas savo 2017 metų spalio 17 dienos nutarimu byloje „Navalnai prieš Rusiją“ pripažino savavališku bei aiškiai nepagrįstu ir dėl to pažeidžiančiu Europos žmogaus teisių konvencijos, kurios dalyve yra Rusija, 6-ąjį ir 7-ąjį straipsnius“, – rašoma pareiškime.

Jame taip pat pabrėžiama, kad „susirūpinimą kelia protestuotojų ir žurnalistų masiniai areštai per neseniai visoje Rusijoje vykusias demonstracijas“, taip pat jėgos naudojimas sulaikymų metu.

„Raginame Rusijos valdžią nuodugniai ištirti visus pranešimus apie piktnaudžiavimus taikių demonstrantų bei žurnalistų atžvilgiu ir patraukti atsakomybėn kaltus asmenis, vykdant Rusijos, kaip Europos Tarybos valstybės narės, įsipareigojimus“, – rašo pareiškimo autoriai.

Du praėjusius savaitgalius dešimtys tūkstančių žmonių Maskvoje ir kituose šalies miestuose protestavo prieš A. Navalno sulaikymą. Policija per protestus areštavo tūkstančius žmonių.

A. Navalnas buvo sulaikytas Maskvos oro uoste sausio 17 dieną, nepraėjus nė valandai po to, kai sugrįžo į Rusiją iš Vokietijos, kur gydėsi po praėjusią vasarą įvykdyto jo apnuodijimo sovietų mokslininkų sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Antradienį Maskvos teismas nusprendė, kad 44 metų kovos su korupcija aktyvistas turės už grotų praleisti dvejus metus ir aštuonis mėnesius, nes pažeidė 2014 metais lėšų grobstymo byloje jam paskirtos lygtinės bausmės sąlygas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)