Pirmadienį Mianmare buvo sugrąžintas tiesioginis karinis valdymas, kai kariškiai per ankstyvo ryto reidus sulaikė šalies de facto lyderę Aung San Suu Kyi (Aung San Su Či) ir kitus civilinius lyderius, nutraukdami trumpą šalies demokratijos eksperimentą.

„Padarysime viską, ką galime, kad mobilizuotume visus svarbius veikėjus ir tarptautinę bendriją, kad darytume pakankamą spaudimą Mianmarui ir kad... šis perversmas žlugtų“, – sakė A. Guterresas laikraščiui „The Washington Post“.

„Po rinkimų, kurie, mano nuomone, vyko normaliai, ir po ilgo pereigos periodo visiškai nepriimtina atšaukti rinkimų rezultatus ir žmonių valią“, – sakė jis.

Paklaustas apie 75 metų Aung San Suu Kyi apkaltinimą, A. Guterresas sakė, jog „jei ir galime ją kuo nors kaltinti, tai tuo, kad ji buvo pernelyg artima kariškiams, kad ji pernelyg gynė kariuomenę“.

„Tikiuosi, kad demokratija vėl galės daryti pažangą Mianmare, bet tam turi būti paleisti visi kaliniai, turi būti atkurta konstitucinė tvarka“, – pridūrė jis.

JT vadovas taip pat skundėsi, kad Saugumo Taryba per Didžiosios Britanijos inicijuotą skubų posėdį nesugebėjo susitarti dėl bendro pareiškimo Mianmaro perversmo klausimu.

Pagal savaitės pradžioje pasiūlytą pareiškimo projektą, kurio tekstą matė naujienų agentūra AFP, Saugumo Taryba būtų išreiškusi didelį susirūpinimą dėl perversmo ir jį pasmerkusi, taip pat būtų pareikalavusi Mianmaro kariuomenės „tuojau pat paleisti neteisėtai sulaikytus žmones“.

Be to, Taryba būtų pareikalavusi panaikinti Mianmare vieniems metams įvestą nepaprastąją padėtį.

Pasak diplomatų, trečiadienį vakare tęsėsi 15 Saugumo Tarybos narių derybos, ypač su Kinija ir Rusija, kurios antradienį blokavo šio pareiškimo priėmimą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)