Nepriklausomo profesinių sąjungų judėjimo „Solidarumas“, padėjusio 1989 metais taikiai užbaigti komunistinį režimą Lenkijoje, buvęs lyderis L. Walesa vadino A. Navalną didvyriu, kada nors galinčiu pelnyti Nobelio taikos premiją.

77 metų buvęs Lenkijos prezidentas pasisakė praėjus parai po Maskvos teismo sprendimo skirti laisvės atėmimo bausmę A. Navalnui, paskatino jo šalininkus išeiti į sostinės ir kitų miestų gatves.

„Jis dar nėra gavęs Nobelio (taikos) premijos, bet jis jos nusipelnys, jeigu toliau demonstruos tokią poziciją“, – sakė L. Walesa, pats pelnęs šį apdovanojimą 1983 metais už savo vaidmenį vadovaujant „Solidarumui“.

„Mums reikia didvyrių kaip jis, bet taip pat reikia kitokio tarptautinio solidarumo, kad užtikrintume sistemos pasikeitimą Rusijoje“, – naujienų agentūrai AFP sakė L. Walesa, duodamas interviu šiauriniame Gdansko uostamiestyje, kur prasidėjo jo kova su komunistiniu režimu.

Sausio 17-ąją A. Navalnas buvo sulaikytas Maskvos oro uoste nepraėjus nė valandai po to, kai sugrįžo į Rusiją iš Vokietijos, kur gydėsi po praėjusią vasarą įvykdyto jo apnuodijimo sovietų mokslininkų sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Antradienį Maskvos teismas nusprendė, kad 44 metų kovos su korupcija aktyvistas turės už grotų praleisti dvejus metus ir aštuonis mėnesius, nes pažeidė 2014 metais lėšų grobstymo byloje jam paskirtos lygtinės bausmės sąlygas. A. Navalnas savo ruožtu tvirtina, kad tie kaltinimai tebuvo pretekstas jį nutildyti.

Įkalinus A. Navalną Rusijos opozicijos judėjimas bent jau laikinai neteko iškiliausio savo veikėjo. Kai kurie jo svarbūs padėjėjai taip pat buvo sulaikyti policijos.

L. Walesa sakė, jog jeigu turėtų galimybę pasikalbėti su A. Navalnu, paragintų jį sekti Lenkijos „Solidarumo“ pavyzdžiu ir kovoti su sistema.

„Jaučiau, kad reikia kaltinti ne žmones, o sistemą, leidžiančią blogai elgtis lyderiams. Ir tai matosi Rusijoje“, – aiškino jis.

„Mums reikėtų kovoti ne su (Rusijos prezidentu Vladimiru) Putinu, konkrečiais asmenimis ar policija. Vietoje to turėtume kovoti dėl naujos sistemos, kuri užkirstų kelią tokio pobūdžio elgesiui“, – pridūrė L. Walesa.

Dirbdamas Gdansko laivų statyklos elektriku L. Walesa supurtė komunistinį bloką ir visą pasaulį, 1980 metais tapęs beprecedenčio 17 tūkst. darbininkų streiko lyderiu.

Komunistinis režimas galiausiai buvo priverstas nenoromis pripažinti „Solidarumą“ pirmąja ir vienintele sovietiniame bloke nepriklausoma profesine sąjunga, kai ji sulaukė milijonų žmonių palaikymo visoje Lenkijoje.

1990 metais L. Walesa tapo pirmuoju po Antrojo pasaulinio karo demokratiškai išrinktu Lenkijos prezidentu.