Draudimu yra atšaukiamos transliavimo licencijos, TV dažniai, taip pat įšaldomos sąskaitos pirminiam penkerių metų laikotarpiui, trečiadienį paskelbė prezidentūra.

Kijeve iš karto buvo išjungti ZIK, „NewsOne“ ir 112 kanalai.

V. Zelenskis teigė, kad šie kanalai kelia Rusijos propagandos platinimo grėsmę ir yra pavojingi šalies saugumui. Prezidentas įvedė sankcijų iš viso aštuonioms bendrovėms, įskaitant minėtus televizijos kanalus.

Bendrame pranešime kanalai draudimą pavadino „sąskaitų su nepatogiomis žiniasklaidos priemonėmis suvedimu“.

Ukrainoje šie kanalai buvo laikomi prorusiškos „Opozicijos platforma – už gyvybę“ partijos sklaidos priemone.

„Šios žiniasklaidos priemonės tapo vienu iš karo prieš Ukrainą įrankių, todėl jos blokuojamos siekiant apsaugoti nacionalinį saugumą“, – feisbuke rašė V. Zelenskio atstovė Julija Mendel.

V. Zelenskis trečiadienį „Twitter“ sakė, kad jo šalis palaiko žodžio laisvę, „o ne agresoriaus finansuojamą propagandą“.

Prorusiška partija „Opozicinė platforma – Už gyvenimą“ dėl šio sprendimo inicijuoja prezidento apkaltą, pareiškė vienas šios partijos lyderių, parlamentaras Vadymas Rabinovyčius.

Prorusiškų televizijų draudimas įsigaliojo anksti trečiadienį, V. Zelenskiui išleidus įsaką dėl sankcijų prorusiškam parlamentarui Tarasui Kozakui ir aštuonioms jo kompanijoms, įskaitant tris televizijos kanalus.

Šios televizijos – „112 Ukraina“, „Zik TV“ ir „NewsOne TV“ – oficialiai priklauso T. Kozakui, bet taip pat yra susijusios su įtakingu parlamentaru Viktoru Medvedčuku, artimu Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininku.

Kritikai sako, kad šis žingsnis, žengtas kitą dieną po to, kai Latvija atsisakė kelių rusiškų televizijos kanalų, kenkia žodžio laisvei.

V. Zelenskis trečiadienį socialiniame tinkle „Twitter“ atsakė, kad jo šalis remia žodžio laisvę, „o ne agresorės finansuojamą propagandą“.

„Sankcijos – sunkus sprendimas. Ukraina ryžtingai palaiko žodžio laisvę. Ne propagandą, kurią finansuoja šalis agresorė, kenkianti Ukrainai kelyje į Europos Sąjungą ir euroatlantinę integraciją. Kova už nepriklausomybę – tai kova informaciniame kare už tiesą ir europietiškas vertybes“, – sakė jis.

Uždraustos televizijos, kurių iki trečiadienio atsisakė dauguma kabelinių tinklų, sukritikavo šį žingsnį, pavadinusios jį „politinėmis represijomis prieš nepageidaujamą žiniasklaidą“.

Padėtis šalyje nepagerės, jei V. Zelenskis uždarys „nepatogius“ kanalus, sakoma bendrame pareiškime, kuris buvo paskelbtas „112 Ukraina“ interneto svetainėje.

Ukraina nuo 2014 metų kovoja su Kremliaus remiamais separatistais savo teritorijos rytuose. Konfliktas kilo Rusijai aneksavus Ukrainos Krymo pusiasalį.

V. Zelenskis 2019 metais į valdžią atėjo žadėdamas užbaigti karą Rytų Ukrainoje, tačiau jam nepavyko greit tesėti šio ir kitų pažadų. Prezidento ir jo valdančiosios partijos populiarumas pastaraisiais mėnesiais smuko.

Trečiadienį reaguodamas į prezidento įsaką V. Rabinovyčius Aukščiausiojoje Radoje pareiškė: „Šiandien pirmą kartą per visą nepriklausomos Ukrainos gyvavimo istoriją buvo išjungti iškart trys svarbūs televizijos kanalai... Artimiausiu metu surengsime neeilinį partijos suvažiavimą, kuris nuspręs dėl tolesnių mūsų žingsnių... Mes inicijuojame prezidento Zelenskio, kuris pasityčiojo iš rinkėjų ir šalies, apkaltos procedūrą.“

V. Zelenskio sprendimą pasmerkė ir Ukrainos nacionalinė žurnalistų sąjunga, kuri sakė apie šį sprendimą informuosianti Tarptautinę žurnalistų federaciją, Europos žurnalistų federaciją ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) žiniasklaidos laisvės biurą.

„Be teismo atimti iš daugiamilijoninės auditorijos galimybę [matyti] ukrainiečių žiniasklaidos priemonių [darbą], atimti iš šimtų žurnalistų ir [kitų] žiniasklaidos darbuotojų teisę į profesiją – tai žodžio laisvės puolimas. Ukrainoje įregistruotų žiniasklaidos priemonių savininkų ukrainiečių politinė priklausomybė nėra nusikaltimas“, – feisbuke parašė Ukrainos nacionalinės žurnalistų sąjungos pirmininkas Serhijus Tomilenka.

Ukrainos saugumo tarnybos pirmininkas Ivanas Bakanovas Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sprendimą įvesti sankcijų televizijos kanalams „112 Ukraina“, „NewsOne“ ir ZIK pavadino logišku Ukrainos valdžios sprendimu kovoje su Rusijos hibridine agresija, skelbia Ukrainos saugumo tarnybos spaudos centras.

Anot žinybos vadovo, rekomendaciją įvesti sankcijų – parlamento ir Ukrainos saugumo tarnybos iniciatyva.

„Prieš Ukrainą vykdomi hibridinio karo veiksmai, taip pat ir informaciniame lauke. Mes priversti sistemingai tam priešintis, nes tik taip galėsite apginti valstybės interesus. Tokių sankcijų pritaikymas – dar vienas svarbus ir logiškas žingsnis. Todėl, remdamasi duomenimis, kuriuos turi Saugumo tarnyba, bei daugybiniais televizijos ir radijo transliavimo sferos įstatymų pažeidimais, kuriuos užfiksavo Nacionalinė Ukrainos televizijos radijo transliavimo taryba, Ukrainos saugumo tarnyba pateikė atitinkamų rekomendacijų Nacionalinei saugumo ir gynybos tarybai priimti atitinkamą sprendimą“, – aiškina I. Bakanovas.

Kaip patvirtino Ukrainos saugumo tarnybos pirmininkas, Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sprendimas skirtas teritorinio Ukrainos vientisumo ir suvereniteto gynimui ir neturi nieko bendro su žodžio laisvės ribojimais.

„Egzistuoja didžiulis žodžio laisvės ir atviros prieš Ukrainą nukreiptos retorikos skirtumas. Žodžio laisvė baigiasi ten, kur pradeda ryškėti pasikėsinimo į Ukrainos teritorinį vientisumą ir šalies suverenitetą ženklai“, – pabrėžia I. Bakanovas.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (632)