„Kartojame savo raginimą Rusijos vyriausybei nedelsiant ir besąlygiškai paleisti p. Navalną, taip pat šimtus kitų Rusijos piliečių, neteisingai sulaikytų pastarosiomis savaitėmis už naudojimąsi savomis teisėmis, įskaitant žodžio ir taikių susirinkimų laisvę“, – sakoma A. Blinkeno pareiškime.

Maskvos teismas antradienį skyrė 3,5 metų laisvės atėmimo bausmę iškiliausiam Kremliaus kritikui, pripažinęs jį pažeidusiu anksčiau paskirtos lygtinės pusketvirtų metų bausmės sąlygas.

Teisėja Natalija Repnikova, skelbdama nuosprendį, nurodė 2014 metais paskirtą lygtinę bausmę pakeisti realiu įkalinimu bendrojo režimo pataisos kolonijoje, bet, atsižvelgus į arešte praleistą laiką, A. Navalnas turės ten išbūti dvejus metus ir aštuonis mėnesius.

Šis nuosprendis beveik neabejotinai bus skundžiamas.

A. Navalnui skirtą „iškreiptą“ įkalinimo bausmę taip pat pasmerkė Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas.

„JK ragina nedelsiant ir besąlygiškai paleisti Aleksejų Navalną“, – sakoma D. Raabo pranešime.

„Šiandienos iškreiptas nuosprendis, nutaikytas prieš apnuodijimo auką, o ne už tai atsakinguosius, rodo, kad Rusija nevykdo pačių esmingiausių įsipareigojimų, kurių tikimasi iš bet kurios atsakingos tarptautinės bendrijos narės“, – pridūrė britų diplomatijos vadovas.

A. Navalnas buvo areštuotas Maskvos oro uoste sausio 17 dieną, nepraėjus nė valandai po to, kai sugrįžo į Rusiją iš Vokietijos, kur gydėsi po praėjusią vasarą įvykdyto jo apnuodijimo sovietų mokslininkų sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Opozicionierius kaltina Federalinę saugumo tarnybą (FSB) surengus šį išpuolį V. Putino nurodymu. Kremlius tai kategoriškai neigia.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas savo ruožtu priminė, kad byla, kurioje 2014 metais buvo nuteistas A. Navalnas, buvo pasmerkta Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT).

„Tai skaudus smūgis pagrindinėms laisvėms ir įstatymo viršenybei Rusijoje. Jau 2017 metais Europos Žmogaus Teisių Teismas sukritikavo baudžiamąjį persekiojimą šioje byloje ir nuosprendį įvardijo nepagrįstu. Aleksejus Navalnas privalo būti nedelsiant paleistas“, – per „Twitter“ parašė H. Maasas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (320)