„Dėl Irano humanitarinių paskatų Pietų Korėjos tanklaivio, kaltinamo užteršus aplinką Persijos įlankoje, įgulai buvo leista išvykti iš šalies“, – sakoma URM atstovo Saeedo Khatibzadeh pranešime.

Leidimas išvykti buvo suteiktas „Pietų Korėjos vyriausybės prašymu, bendradarbiaujant su teismais Irane“, – pridūrė jis.

Pareigūnas nepatikslino, ar jūrininkai jau išvyko iš šalies.

Pasak S. Khatibzadeh, byla dėl tanklaivio ir jo kapitono tebenagrinėjama, bet daugiau detalių atstovas nepateikė.

Irano revoliucinė gvardija paskelbė sausio 4-ąją Persijos įlankoje „dėl kartotinių jūrų aplinkos apsaugos įstatymų pažeidimų“ sulaikiusi su Pietų Korėjos vėliava plaukiojusį laivą „Hankuk Chemi“, gabenusį 7 200 tonų „naftos chemijos produktų“, ir 20 jo įgulos narių.

Šis žingsnis buvo atliktas Teheranui paraginus Seulą panaikinti areštą milijardų dolerių vertės Irano turtui Pietų Korėjoje, įšaldytam pagal JAV įvestas sankcijas.

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas 2018 metais vienašališkai išvedė Vašingtoną iš galingųjų šalių susitarimo su Iranu dėl jo branduolinės programos suvaržymų ir vėliau grąžino šiitiškai respublikai skaudžias ekonomines sankcijas.

Pasak Irano vyriausybės atstovo Ali Rabiei, Seulas blokuoja 7 mlrd. dolerių vertės šiitiškos respublikos aktyvų.

Iranas ne kartą tvirtino, kad tanklaivio areštas ir aktyvų blokavimas tarpusavyje nėra susiję.

Korėjos tanklaivis tapo pirmu dideliu laivu, sulaikytu Irano pajėgų per daugiau kaip metų laikotarpį.

2019 metų liepą Revoliucinė gvardija sulaikė su Jungtinės Karalystės vėliava plaukiojusį tanklaivį „Stena Impero“ strategiškai svarbiame Hormūzo sąsiauryje, kai laivas esą įsirėžė į žvejų laivelį. Praėjus dviem mėnesiams tanklaivis buvo paleistas.

Šis incidentas daugelio buvo laikomas Irano atsakomuoju veiksmu į Britanijos užjūrio valdos Gibraltaro valdžios sprendimą sulaikyti vieną iraniečių tanklaivį, nors vėliau jis buvo paleistas, nepaisant JAV prieštaravimų. Teheranas neigė, kad šiedu atvejai yra susiję.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)