Mokslininkai išsiaiškino, kad vadinamosios Kento atmainos mutacija, nustatyta kai kuriuose koronaviruso mėginiuose, gali padėti virusui išvengti imuninės sistemos, rašo „Sky News“.

Mutacija, pavadinta E484K, taip pat rasta ir Pietų Afrikos Respublikos (PAR) atmainoje, praneša. Ji buvo aptikta 11 iš maždaug 200 tūkst. sekvenuotų mėginių.

Naujienų kanalo „Sky News“ mokslinis korespondentas Thomas Moore’as sakė, kad ši naujiena „kelia nerimą“, nes atsirado tikimybė, jog anksčiau COVID-19 persirgę asmenys gali vėl užsikrėsti. Taip pat gali sumažėti vakcinų veiksmingumas.

T. Moore’o teigimu, mutacija E484K reiškia, kad koronavirusas faktiškai „įgijo supergalią“, leidžiančią ne tik užkrėsti ląsteles, bet ir išvengti imuninės sistemos atsako.

„Mutacija pakeičia viruso formą, todėl antikūnai jo nebeatpažįsta. O tas faktas, kad ši mutacija buvo rasta keliuose Kento varianto mėginiuose yra nesmagi staigmena ir kelia nerimą, – aiškino mokslinis korespondentas. – Tikėtina, kad COVID-19 persirgę žmonės gali užsikrėsti pakartotinai, be to, gali sumažėti vakcinų veiksmingumas. Tiesa, ne visiškai – vakcinos vis tiek turėtų apsaugoti nuo sunkios ligos formos ir mirties, bet galbūt nesukliudytų virusui plisti.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (481)