Kinija šalies viduje ir užsienyje susilaukė kritikos dėl to, kad slėpė informaciją apie koronaviruso protrūkį Uhane 2019 m. gruodį, o toks elgesys sukėlė abejonių dėl PSO misijos naudingumo.

Antradienio rytą tyrėjų komanda atvyko į Hubėjaus provincijos gyvūnų ligų prevencijos centrą Uhane, kur grupė mokslininkų, dėvėdami apsauginius kostiumus, apsilankė centro patalpose.

Mokslininkams atvažiavus prie centro, PSO komandos narys Peteris Daszakas žurnalistams sakė, kad misija „yra puiki ir vyksta labai gerai“, o komandos vadovas Peteris Benas Embarekas linktelėjo, paklaustas, ar ekspertams suteikta pakankama prieiga prie tikrinamų vietų Uhane.

Ši misija, kurią ilgą laiką vilkino Kinija, gali leisti ištirti, kaip koronavirusu gyvūnai užkrėtė žmones, tačiau vis dar kyla daug klausimų dėl to, ar ekspertai galės ką nors rasti po pradinio protrūkio praėjus daugiau nei metams.

Pekinas savo ruožtu bando sutelkti dėmesį į atsigavimą nuo protrūkio. Mokslininkai šeštadienį buvo nuvesti į propagandinę parodą, kur rodoma, kaip Kinija atsigavo nuo pandemijos, prasidėjusios Uhane.

P. Daszakas po vizito gyvūnų ligų kontrolės centre teigė, kad ekspertai dalyvavo „labai informatyviame susitikime su pagrindiniais personalo darbuotojais, atsakingais už galvijų stebėseną“ bei įsitraukė į „gilią diskusiją“.

Ekspertai taip pat susitiko su Uhano kraujo centro pareigūnais, kurie pernai rinko kraujo plazmą iš COVID-19 persirgusių žmonių.

Sekmadienį PSO komanda vyko į Uhano turgų, kuris tapo vienu pirmųjų koronaviruso židinių. P. Daszako teigimu, tai buvo „kritinė“ ekspertų maršruto stotelė.

PSO atstovai pirmadienį taip pat gynėsi nuo misijos kritikų ir pareiškė: „Jei turite atsakymus... informuokite mus.“

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)