Jos teigimu, į A. Navalno bylos svarstymą teisme atvykę užsienio diplomatai „nėra vien tik kišimasis į nepriklausomos šalies vidaus reikalus, bet ir pačių Vakarų kaltinamasis prisipažinimas dėl nepriimtinų ir neteisėtų būdų pakenkti Rusijai“.

Be to, ji diplomatus kaltina savo buvimu „darant psichologinį spaudimą teismui“.

„Kaip skelbia naujienų agentūros, Maskvos miesto teisme, kur vyksta išvažiuojamasis Simonovskio rajoninio teismo posėdis dėl A. Navalno lygtinės bausmės keitimo realiu laisvės atėmimu, atvyko beveik dvidešimt tokių Vakarų šalių kaip Jungtinės Valstijos, Jungtinė Karalystė, Bulgarija, Lenkija, Latvija, Lietuva ir Austrija, ambasadų atstovai. Įprastai užsienio šalių diplomatai palaiko savus piliečius. Net jeigu Vakarai A. Navalną priima kaip „savą“, jis yra Rusijos Federacijos pilietis.

Tai jau ne šiaip sau kišimasis į nepriklausomos valstybės vidaus reikalus. Tai kaltinamasis prisipažinimas nepriimtino ir neteisėto kolektyvinio Vakarų vaidmens bandant pakenkti Rusijai. O galbūt tai bandymas daryti psichologinį spaudimą teismui?

Neatmetu galimybės, kad šiems diplomatams rūpi NATO (pavyzdžiui, Jungtinės Karalystės ir Jungtinių Valstijų) milijonų, skirtų kenkėjiškai veiklai Rusijos teritorijoje, likimas – ataskaitas, kam jie atiteko, juk rašyti teks“, – feisbuke rašo M. Zacharova.

„Meduza“ rašo apie britų ambasados atsaką, kuriame sakoma, kad diplomatų dalyvavimas teismo posėdžiuose yra normali praktika.

Savaitgalį į Maskvos ir kitų Rusijos miestų gatves išėjo dešimtys tūkstančių žmonių – protestai buvo surengti parodyti nepasitenkinimą dėl 44-erių opozicionieriaus suėmimo.

Policija savaitgalį sulaikė tūkstančius protestuotojų, o antradienį prie Maskvos teismo pastato buvo suimta dar žmonių.

Teismo proceso metu teisėjas nuspręs, ar A. Navalnui skirti kalėjimo bausmę už anksčiau jam paskelbtos bausmės atidėjimo sąlygų pažeidimą.

Naujienų agentūros AFP žurnalistai matė, kaip riaušėms pasirengusi policija areštuoja kelis žmones, o nepriklausoma stebėjimo grupė „OVD Info“ pranešė, kad jau sulaikyta apie 100 žmonių, A. Navalno bendražygiams paraginus jo šalininkus rinktis prie teismo rūmų.

Prie pastato budi sustiprintos policijos ir Nacionalinės gvardijos pajėgos. Prie teismo gali patekti tik akredituoti žurnalistai, procesų dalyviai ir ambasadų automobiliai.

Aplinkiniai kiemai taip pat blokuoti, policininkai į juos įleidžia tik ten gyvenančius žmones.

Maskvos Simonovskio rajono teismas per išvažiuojamąjį posėdį Maskvos miesto teisme antradienį svarstys Rusijos federalinės bausmių vykdymo tarnybos (FSIN) sostinės valdybos prašymą A. Navalno lygtinę bausmę pakeisti realia įkalinimo bausme, jam neįvykdžius teismo sprendimu skirtų įpareigojimų.

44 metų opozicionierius kaltinamas pažeidęs 2014 metais paskirtos lygtinės bausmės sąlygas, nes būdamas Vokietijoje, kur gydėsi po praėjusią vasarą įvykdyto jo apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, neatvykdavo dukart per mėnesį užsiregistruoti FSIN.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (749)