Apie tai socialiniame tinkle „Twitter“ rašo „The Independent“ žurnalistas Oliveris Carrollas.


„Projekt“ korespondentas skelbia, kad prie metro stotelės „Preobraženskaja ploščiad“ tiesiai jam prieš akis policijos pareigūnai į autobusiuką įsodino šešis asmenis. Teismo rajone policija jau sulaikė daugiau kaip 200 žmonių, naujienų agentūrai „Interfax“ sakė Maskvos visuomeninės žmogaus teisių stebėjimo sulaikymo vietose komisijos atsakingasis sekretorius Aleksejus Melnikovas.

„Mūsų duomenimis, šiuo metu sulaikyta daugiau kaip 200 žmonių“, – sakė jis.

Kai kurie sulaikytieji nuvežti į policijos nuovadas.


A. Navalnas, kuris teismo salėje pasodintas į vadinamąjį akvariumą, kreipėsi į žmoną: „Julija, tave savo kameroje per televizorių mačiau. Sakė, kad pažeidinėji tvarką. Kokia bloga mergaitė, labai tavimi didžiuojuosi“.

Teisėja prašė A. Navalno prisistatyti, iš teismo salės skelbia „Meduzos“ korespondentas. Opozicijos veikėjas sakė, kad neprivalo to daryti, nes kol kas neprisistatė ir ji: „Nežinau, kas jūs tokia. Jūs teisėja Okuneva ar kažkas kitas?“.

Teisėja atsakė: „Aš teisėja Repnikova“. „Meduza“ primena, kad paskutinę akimirką A. Navalno bylos teisėja buvo pakeista.

A. Navalnas kaltinamas lygtinės pusketvirtų metų bausmės sąlygų pažeidimu. Jis buvo įpareigotas nuolat pranešinėti apie savo buvimo vietą. Kremliaus kritiko advokatai sako, kad kaltinimai A. Navalnui yra absurdiški, mat visos valdžios institucijos žinojo, kad jis po apnuodijimo gydomas Vokietijoje.

A. Navalno advokatas V. Kobzevas klausė, kodėl Federalinė bausmių vykdymo tarnyba, kai A. Navalnas praleido susitikimų su savo lygtinio paleidimo pareigūnu, nesusisiekė su jo šeima ar advokatais, o jis buvo įtrauktas į Rusijos ieškomų asmenų sąrašą tik tada, kai išvyko gydytis į Vokietiją. Advokatas teigia, kad jis asmeniškai Federalinei bausmių vykdymo tarnybai pateikė medicininių dokumentų iš Vokietijos, taip paprieštaraudamas kaltintojų teiginiams, kad jie nieko negirdėjo nei iš A. Navalno, nei iš jo atstovų. „Visa šalis žinojo, kur jis, visas pasaulis žinojo“, – teigia advokatas.

A. Navalnas uždavė klausimą Federalinės bausmių vykdymo tarnybos pareigūnui: „Drauge kapitone, ar jūs gerbiate Rusijos prezidentą Vladimirą Vladimirovičių Putiną?... Sakėte, kad nuo rugpjūčio nežinojote, kur aš esu. Putinas per televizorių sakė, kad būtent jo dėka išvykau į Vokietiją gydytis“.

„Buvau komoje, tada buvau intensyviosios terapijos skyriuje. Siunčiau jums medicininius dokumentus, žinojote tiek mano adresą, tiek kontaktus. Kaip dar galėjau jus informuoti, kur esu? Turiu advokatą, mano advokatas turi telefoną... Kaip dar geriau būčiau galėjęs jus informuoti?“ – kalbėjo A. Navalnas.

Federalinės bausmių vykdomo tarnybos atstovas pareiškė, kad A. Navalnas „turėjo pateikti dokumentų ir svarių priežasčių, kodėl nepasirodė pas savo lygtinio paleidimo priežiūros pareigūną“.

„Aš buvau komoje!“ – reagavo A. Navalnas.

Vasario 2 dieną Simonovskio rajono teismas pradėjo nagrinėti Federalinės bausmių vykdymo tarnybos prašymą. Dėl žurnalistų gausos išvažiuojamasis posėdis vyksta Maskvos miesto teisme. Iki posėdžio likus trims valandoms prie teismo pastato jau stovėjo eilė policijos autobusiukų, policija uždarė artimiausias gatves.

Naujienų agentūros AFP žurnalistai matė, kaip riaušėms pasirengusi policija areštuoja kelis žmones, o nepriklausoma stebėjimo grupė „OVD Info“ pranešė, kad buvo sulaikyti 24 žmonės, A. Navalno bendražygiams paraginus jo šalininkus rinktis prie teismo rūmų.

Prie pastato budi sustiprintos policijos ir Nacionalinės gvardijos pajėgos. Prie teismo gali patekti tik akredituoti žurnalistai, procesų dalyviai ir ambasadų automobiliai.

Aplinkiniai kiemai taip pat blokuoti, policininkai į juos įleidžia tik ten gyvenančius žmones.

Maskvos Simonovskio rajono teismas per išvažiuojamąjį posėdį Maskvos miesto teisme antradienį svarstys Rusijos federalinės bausmių vykdymo tarnybos (FSIN) sostinės valdybos prašymą A. Navalno lygtinę bausmę pakeisti realia įkalinimo bausme, jam neįvykdžius teismo sprendimu skirtų įpareigojimų.

44 metų opozicionierius kaltinamas pažeidęs 2014 metais paskirtos lygtinės bausmės sąlygas, nes būdamas Vokietijoje, kur gydėsi po praėjusią vasarą įvykdyto jo apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, neatvykdavo dukart per mėnesį užsiregistruoti FSIN.

Policija 44 metų A. Navalną sulaikė sausio 17 dieną viename iš Maskvos oro uostų, nepraėjus nė valandai po to, kai opozicionierius sugrįžo į Rusiją iš Vokietijos, kur gydėsi po praėjusią vasarą įvykdyto apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga.

Kremliaus kritikas tvirtina, kad jį bandė nunuodyti Federalinė saugumo tarnyba (FSB) V. Putino nurodymu. Kremlius neigia bet kokį savo ryšį su šiuo incidentu.


A. Navalnui gresia laisvės atėmimo bausmės keliose baudžiamosiose bylose, nepaisant Vakarų valstybių raginimų jį paleisti.

A. Navalno komanda ragina šalininkus antradienį susirinkti prie teismo ir pademonstruoti paramą šiam opozicionieriui.

Korupcijos tyrimai

A. Navalnas kaltinamas pažeidęs 2014 metais lėšų grobstymo byloje jam paskirtos lygtinės bausmės sąlygas, nes būdamas Vokietijoje neatvykdavo dukart per mėnesį užsiregistruoti Rusijos kalėjimų tarnyboje.

Pagal lygtinės bausmės sąlygas A. Navalnas vienus metus praleido namų arešto sąlygomis. Jo brolis Olegas visą bausmę atlieka kalėjime.

Opozicionieriaus advokatai AFP sakė, kad dabar jam gresia įkalinimas laikotarpiui iki pustrečių metų, nes bausmės vienų metų dalį jis atliko namų arešto sąlygomis.

A. Navalnas, kuris pastarąjį dešimtmetį iškilo kaip garsiausias V. Putino kritikas Rusijoje, ir jo šalininkai mano, kad 2014 metų byla buvo valdžios kerštas už jo politinę veiklą. Jie sako, kad dabar Kremlius siekia jį užčiaupti.

Nors niekada nedirbo jokiame renkamame poste, A. Navalnas pelnė reputaciją korupcijos tyrimais, demaskuojančiais prabangų Rusijos elito gyvenimo būdą.

Dvi dienos po jo arešto jo komanda paskelbė tyrimą apie prabangią, prie Juodosios jūros esančią valdą, kuri, A. Navalno teigimu, V. Putinui buvo perleista pasinaudojant milijardo dolerių vertės schema, finansuota jo artimų sąjungininkų, vadovaujančių valstybinėms įmonėms.

Tyrimas buvo paskelbtas drauge su „YouTube“ vaizdo įrašu, kuris buvo peržiūrėtas daugiau kaip 100 mln. kartų.

A. Navalno areštas ir teiginiai dėl korupcijos išprovokavo pastarųjų dviejų savaitgalių protestus visoje šalyje. Per praėjusio sekmadienio akciją policija buvo uždariusi Maskvos centrą ir sulaikė daugiau kaip 5,4 tūkst. žmonių – tai vienos dienos rekordas.

Vakarai pasmerkė A. Navalno areštą ir masinius areštus per protestus gatvėse.

JAV ir Europos Sąjunga paragino nedelsiant paleisti A. Navalną ir pasmerkė policijos smurtą prieš protestuotojus.

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis A. Navalno klausimą turi iškelti per šios savaitės apsilankymą Maskvoje.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas savo ruožtu pareiškė, kad ši byla yra „vidaus reikalas“, ir pridūrė: „Niekam neleisime į jį kištis.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1117)