Derybos užtruko, nes ES norėjo, kad farmacijos bendrovės prisiimtų „pakankamą“ teisinę atsakomybę, sakė ji. Be to, kanclerės teigimu, ES nusprendė neaukoti duomenų apsaugos – ne taip, kaip Izraelis, kuris pasiūlė duomenis apie savo skiepijimo kampaniją mainais į „BioNTech“ ir „Pfizer“ vakcinos dozes.

„Tiesa, kad kai kuriose srityse tempas sulėtėjo, bet buvo gerų priežasčių jam sulėtėti“, – sakė A. Merkel žurnalistams po „viršūnių susitikimo“ dėl vakcinų, kuriame dalyvavo svarbūs šios srities žaidėjai.

Vaizdo ryšiu vykusias derybas ji sušaukė Bendrijoje augant pykčiui dėl vangaus vakcinavimo nuo COVID-19, kuriam trukdo vėlavimas pristatyti vakcinų dozes, ir didėjant politiniam spaudimui bloko lyderiams.

Vėliau kalbėdamasi su žurnalistais kanclerė pakartojo pažadą iki rugsėjo pabaigos pasiūlyti vakciną visiems Vokietijos piliečiams.

Didžiausios Europos ekonomikos lyderė A. Merkel pripažino, kad JAV, Izraelis ir Didžioji Britanija labiau pasistūmėjo į priekį skiepydami savo piliečius. Tačiau ji sakė, jog ES sąmoningai vengė skubinti vakcinų tvirtinimą, kaip buvo Jungtinėje Karalystėje, taip siekdama didinti visuomenės „pasitikėjimą“ skiepais.

Vokietijos žiniasklaida griežtai kritikavo ES vakcinavimo kampaniją. Geriausiai perkamas šalies laikraštis „Bild“ ją pavadino katastrofa.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen, buvusi Vokietijos gynybos ministrė, sulaukė ypač daug kritikos.

Vienas šaltinis Europoje pirmadienį sakė, jog Berlynas daro „milžinišką spaudimą“ Europos Komisijai, kad vakcinavimas vyktų sklandžiau, ir pridūrė, kad U. von der Leyen pozicijos „smarkiai susilpnėjo“.

U. von der Leyen nedalyvavo A. Merkel susitikime su svarbiausiais Vokietijos politikais, tačiau dalyvavo sveikatos apsaugos ir vidaus rinkos eurokomisarai.

Be to, dalyvavo virtinė vakcinų gamintojų, įskaitant „Pfizer“, „BioNTech“, „AstraZeneca“, „Moderna“, „Johnson & Johnson“ ir „CureVac“.

„Ateinantys mėnesiai bus sunkūs. Visi privalome toliau drauge solidariai dirbti, kad surastume sprendimus“, – sakė už sveikatos apsaugą ir maisto saugą atsakinga Europos Komisijos narė Stela Kiriakides.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)