Gauja pilstė į buteliukus fiziologinį tirpalą ir nuo rugsėjo pardavinėjo jį kaip skiepus nuo COVID-19, sakoma naujienų agentūros „Xinhua“ pranešime.

Policija per reidus keliose Pekino vietose ir keliuose rytinių provincijų Dziangsu ir Šandongo miestuose konfiskavo „daugiau kaip 3 tūkst. netikrų COVID-19 vakcinų“, nurodoma pranešime.

Kiek netikrų vakcinų dozių buvo parduota, neskelbiama, bet nurodoma, kad policija atsekė, kur galiausiai atsidūrė klastotės.

Kinija skubėjo kurti savo vakciną nuo COVID-19 ir siekia iki Naujųjų metų pagal Mėnulio kalendorių, prasidėsiančių vasario viduryje, paskiepyti 50 mln. žmonių.

Per šias šventes Kinijoje paprastai keliauja šimtai milijonų žmonių, bet šiemet valdžia suvaržymais ir paskatinimais ragina žmones likti namie.

Kinijai intensyvinant vakcinavimo kampaniją, pareigūnai tikina visuomenę, kad vakcina yra saugi ir veiksminga, nors jokių detalių duomenų apie klinikinius bandymus neskelbia.

Valstybinės firmos „Sinopharm“ vakciną atitinkama Kinijos institucija leido vartoti gruodį.

Nuo to laiko, kai virusas 2019 metais atsirado, Kinija tūkstančius žmonių apkaltino su pandemija susijusiais nusikaltimais, įskaitant „gandų“ skleidimą, užsikrėtimo nuslėpimą ir taisyklių nepaisymą.

Šalyje taip pat ne pirmą kartą kyla vakcinų skandalai. 2018 metais svarbiausia vakcinų gamintoja „Changsheng Bio-Technology“ gavo 1,3 mlrd. dolerių (1,1 mlrd. eurų) baudą reguliuotojams išaiškinus, kad jos vakcinos neatitiko standartų. Tuo metu skandalas buvo smarkiai pakirtęs visuomenės pasitikėjimą skiepais.