„Tarptautinė bendrija turėtų kalbėti vienu balsu, spausdama Birmos kariškius nedelsiant perduoti valdžią, kurią jie užgrobė“, – sakė J. Bidenas, pavartodamas ankstesnį Mianmaro pavadinimą.

„Jungtinės Valstijos per pastarąjį dešimtmetį atšaukė sankcijas Birmai, remdamasi pažanga demokratijos klausimu, – sakoma prezidento pareiškime. – Panaikinus šią pažangą taps būtina nedelsiant persvarstyti mūsų sankcijų įstatymus ir įgaliojimus, o tuomet imtis atitinkamų veiksmų.“

„Jungtinės Valstijos gins demokratiją, kad ir kur ji būtų puolama“, – pridūrė jis.

Mianmaro kariškiai pirmadienį įvykdė valstybės perversmą, sulaikė šalies de facto lyderę Aung San Suu Kyi ir paskelbė, kad metams įveda nepaprastąją padėtį ir šiam laikotarpiui perima šalies kontrolę. Perversmininkai žadėjo pasibaigus nepaprastajai padėčiai surengti naujus rinkimus ir perduoti valdžią juos laimėjusiai partijai.

Perversmas įvykdytas kelias savaites augus įtampai tarp šalį beveik penkis dešimtmečius valdžiusių kariškių ir civilinės vyriausybės. Įtampa kilo dėl įtarimų sukčiavimu per lapkritį įvykusius rinkimus, kuriuos lengvai laimėjo Aung San Suu Kyi Nacionalinė demokratijos lyga (NLD).

Ankstesni pokyčiai Mianmare iš pradžių buvo vertinami kaip buvusio prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) administracijos, kurioje J. Bidenas dirbo viceprezidentu, didelė sėkmė. Strategiškai svarbi šalis atrodė žengianti link demokratijos ir tolstanti nuo Kinijos įtakos sferos.

Tačiau demokratijos ikona laikyta Aung San Suu Kyi sulaukė Vakarų kritikos dėl savo vengimo pasmerkti musulmonų rohinjų žudynes.

Lapkritį Aung San Suu Kyi ir jos partijai iškovojo dar vieną triuškinamą pergalę rinkimuose.

„Jungtinės Valstijos atkreipia dėmesį į palaikančius Birmos žmones šią sunkią valandą, – sakė J. Bidenas. – Dirbsime su savo partneriais regione ir pasaulyje, kad paremtume demokratijos ir įstatymų viršenybės atkūrimą, taip pat patrauktume atsakomybėn atsakinguosius už Birmos demokratinio perėjimo sužlugdymą.“

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)