„Kinija yra draugiška Mianmaro kaimynė ir tikisi, kad įvairios šalys Mianmare deramai išspręs savo nesutarimus pagal konstitucines ir teisines gaires, kad būtų apsaugotas politinis ir socialinis stabilumas“, – spaudos konferencijoje sakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenbinas.

Pasak jo, bendrą sieną su Mianmaru turinti Kinija vis dar stengiasi geriau suprasti situaciją.

Mianmaro kariškiai, kurių perversmas nutraukė civilinio valdymo dešimtmetį, vieniems metams paskelbė šalyje nepaprastąją padėtį.

Mianmaras yra gyvybiškai svarbi Kinijos pasaulinės infrastruktūros plėtros iniciatyvos „Viena juosta, vienas kelias“ (Belt and Road Initiative, BRI) dalis.

Pagal šią Kinijos prezidento Xi Jinpingo 1 trln. dolerių (0,82 trln. eurų) iniciatyvą finansuojami laivybos, geležinkelių ir kelių projektai Azijoje, Afrikoje ir Europoje, įskaitant siūlomą 8,9 mlrd. dolerių (7,3 mlrd. eurų) vertės greitųjų traukinių jungtį tarp Kinijos pietinės Junano provincijos ir vakarinės Mianmaro pakrantės.

Xi Jinpingas pernai sausį lankėsi Mianmare paminėti diplomatinių santykių tarp abiejų šalių užmezgimo 70-ųjų metinių. Vizito metu jis pažadėjo, kad Pekinas „tvirtai padės Mianmaro vyriausybei ir liaudžiai eiti plėtros keliu, pritaikytu jo nacionalinėms sąlygoms“, – paskelbė Užsienio reikalų ministerija po Xi Jinpingo ir Mianmaro prezidento Wino Myinto susitikimo.

Xi Jinpingas taip pat sakė, kad Kinija yra pasirengusi „drauge su Mianmaru dirbti... spartinant BRI ir Mianmaro plėtros strategijų suderinimą“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)