JAV smerkia nuolatinį jau antrą savaitę besitęsiantį Rusijos valdžios vykdomą šiurkščios taktikos naudojimą prieš taikius protestuotojus ir žurnalistus, – savo oficialioje tviterio paskyroje parašė A. Blinkenas. – Mes dar kartą raginame Rusiją paleisti visus asmenis, suimtus dėl naudojimosi savo žmogaus teisėmis.“

Savo ruožtu Rusijos užsienio reikalų ministerija pareikalavo, kad JAV valstybės departamentas ir JAV ambasada Maskvoje nustotų kištis iš vidinius Rusijos reikalus.

„Reikalaujame nutraukti kišimąsi į suverenių valstybių reikalus ir primename apie atsakomybę, – nurodoma Rusijos URM feisbuko paskyroje išplatiname pareiškime, reaguojant į JAV pareiškimą dėl protestų Rusijoje. – Šiurkštus Jungtinių Valstijų kišimasis į Rusijos vidinius reikalus – toks pat įrodytas faktas, kaip ir Vašingtono kontroliuojamų internetinių platformų melagienų skleidimas ir raginimai rengti nesankcionuotas akcijas.“

„JAV valstybės sekretoriaus A. Blinkeno parama įstatymo pažeidimams – dar vienas Vašingtono užkulisinio vaidmens patvirtinimas“, – pažymėjo Rusijos URM.

Rusijos valdžia didina spaudimą opozicijai areštais ir baudžiamosiomis bylomis, įskaitant keliems A. Navalno bendražygiams.

Antroji protestų banga Rusijoje sekmadienį apėmė visą šalį – nuo Vladivostoko Tolimuosiuose Rytuose iki Sankt Peterburgo prie Baltijos jūros.

Policija 44 metų A. Navalną sulaikė sausio 17 dieną viename iš Maskvos oro uostų, nepraėjus nė valandai po to, kai opozicionierius sugrįžo į Rusiją iš Vokietijos, kur gydėsi po praėjusią vasarą įvykdyto apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga. Kremliaus kritikas tvirtina, kad jį bandė nunuodyti Federalinė saugumo tarnyba (FSB) V. Putino nurodymu. Kremlius neigia bet kokį savo ryšį su šiuo incidentu.

Rusijos kalėjimų tarnyba (FSIN) tuomet pareiškė sulaikiusi A. Navalną už tai, kad jis esą pažeidė 2014 metais sukčiavimo byloje jam paskirtos lygtinės bausmės sąlygas. Pats opozicionierius tą bylą laiko paskatinta politinių motyvų.