Nuo Vladivostoko Tolimuosiuose Rytuose iki Sankt Peterburgo prie Baltijos jūros – gatvėse dislokuoti tūkstančiai policininkų su riaušių malšinimo ekipuote, kuriems liepta užkirsti kelią antrajam masinių demonstracijų dėl žymiausio prezidento Vladimiro Putino oponento sulaikymo savaitgaliui.

Nepriklausoma stebėjimo grupė „OVD Info“ pranešė, jog per protestus visoje Rusijoje sekmadienį suimta daugiau nei 4,8 tūkst. žmonių, protestuotojams įvairiuose šalies miestuose išėjus į gatves reikalauti įkalinto Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno paleidimo.

Tūkstančiai žmonių ignoravo valdžios perspėjimus ir dalyvavo protesto akcijose nuo Vladivostoko Tolimuosiuose Rytuose iki Sankt Peterburgo prie Baltijos jūros. Tai jau antras savaitgalis, kai vyksta masinės demonstracijos prieš prezidento Vladimiro Putino garsiausio kritiko areštą.

Maskvoje imtasi daugelį metų nematytų beprecedenčių priemonių: Maskvos miesto valdžia uždarė kelias centrines metropoliteno stotis ir pakeitė viešojo transporto maršrutus, pasiuntė į gatves šimtus policininkų ir apribojo pėsčiųjų judėjimą.

Prie Federalinės saugumo tarnybos (FSB) susirinkti tikėjęsi protestuotojai galiausiai išsibarstė po skirtinas miesto dalis, organizatoriams paskutinę minutę pakeitus protesto akcijų vietas.

AFP žurnalistai matė, kaip dešimtys žmonių buvo sulaikyta ir vedama į policijos furgonus. Dėl chaoso šiuo metu nežinoma, kiek žmonių dalyvavo demonstracijoje.

Rusijos žiniasklaidos sąjunga skelbia, kad sekmadienį taip pat sulaikyti maždaug 35 įvairioms žiniasklaidos priemonėms dirbantys žurnalistai.

Policija 44 metų A. Navalną sulaikė sausio 17 dieną viename iš Maskvos oro uostų, nepraėjus nė valandai po to, kai opozicionierius sugrįžo į Rusiją iš Vokietijos, kur gydėsi po praėjusią vasarą įvykdyto apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga. Kremliaus kritikas tvirtina, kad jį bandė nunuodyti Federalinė saugumo tarnyba (FSB) V. Putino nurodymu. Kremlius neigia bet kokį savo ryšį su šiuo incidentu.

Rusijos kalėjimų tarnyba (FSIN) tuomet pareiškė sulaikiusi A. Navalną už tai, kad jis esą pažeidė 2014 metais sukčiavimo byloje jam paskirtos lygtinės bausmės sąlygas. Pats opozicionierius tą bylą laiko paskatinta politinių motyvų.

Tuo tarpu teismas per posėdį, surengtą Maskvos priemiestyje Chimkuose esančiame policijos skyriuje, nurodė A. Navalną 30 dienų laikyti suimtą, nors Vakarų vyriausybės ragina jį paleisti.

Maskvoje buvo imtasi daugelį metų nenaudotų priemonių: policija sekmadienį blokavo sostinės centrą, kur nusiuntė šimtus pareigūnų. Buvo uždarytos centrinės metropoliteno stotys ir apribotas pėsčiųjų judėjimas.

Protestai skirti palaikyto Aleksejų Navalną vyskta įvairiuose Rusijos miestuose

Protestuotojai, kurie tikėjosi susirinkti prie FSB būstinės, ėmė burtis įvairiose miesto dalyse, nes organizatoriai paskutinę minutę pakeitė susirinkimo vietų planą.

Naujienų agentūros AFP žurnalistai matė, kaip buvo suimti dešimtys protestuotojų, kurie buvo įgrūsti į policijos furgonus. Tvyrant chaosui, neaišku, kiek žmonių dalyvauja protesto akcijose.

„Žmonės pasipiktinę“

Nepriklausoma stebėjimo grupė „OVD-Info“ skelbia, jog visoje šalyje jau sulaikyti per 1,5 tūkst. žmonių, įskaitant daugiau kaip 300 protestuotojų Maskvoje. Per praėjusio savaitgalio protestus, grupės duomenimis, buvo sulaikyti per 4 tūkst. žmonių.

Šimtai žmonių žygiavo per Maskvos centrą link griežtai saugomo tardymo izoliatoriaus „Matrosskaja Tišina“, kur laikomas A. Navalnas, ir skandavo „Laisvė!“ ir „Putinas vagis!“.

Policija sekė protestuotojus, vaikė minias ir per garsiakalbius leido iš anksto įrašytus įspėjimus apie tai, jog tokie susibūrimai dėl koronaviruso apribojimų yra neteisėti.

„Valdžioje esantys žmonės nenori nieko girdėti“, – AFP korespondentui Maskvoje pareiškė 34 metų veterinarijos gydytoja Darja.

Protestai skirti palaikyto Aleksejų Navalną vyskta įvairiuose Rusijos miestuose

Antrame pagal dydį Rusijos mieste Sankt Peterburge policija blokavo Nevskio prospektą – pagrindinę miesto gatvę. AFP korespondentas praneša, jog centre pilna policijos automobilių.

„Visas centras yra užtvertas, – pareiškė į mitingą Sankt Peterburge su dukterimi atvykusi Natalija Grigorjeva. – Ir prieš ką yra visa tai, prieš savo pačių žmones?“

Anksčiau sekmadienį jau įvyko protestų tokiuose miestuose, kaip Vladivostokas, Tolimųjų Rytų uostamiestis, kur centrinėje aikštėje susirinko kelios dešimtys žmonių, nors policija prieš mitingą ją buvo uždariusi.

Keli tūkstančiai, kaip pranešama, susirinko į protestą Sibiro Novosibirsko mieste, nepabūgę šalčio – oro temperatūra čia siekia minus 20 laipsnių pagal Celsijų.

Vietos politikė ir A. Navalno sąjungininkė Helga Pirogova naujienų agentūrai AFP pareiškė, jog sekmadienio protestas Novosibirske yra potencialiai didesnis už įvykusįjį prieš savaitę.

„Žmonės tebėra pasipiktinę tuo, kas vyksta“, – pareiškė ji.

JAV ambasada Maskvoje pasmerkė sulaikymus ir sprendimą blokuoti miesto centrą.

„Rusija privalo paisyti tarptautinių žmogaus teisių įsipareigojimų“, – parašė ambasada tviteryje.

Rusijos valdžia paskelbė kelis įspėjimus, kuriuose paragino nedalyvauti rengiamuose nesankcionuotuose mitinguose ir protestuotojams pagrasino baudžiamaisiais kaltinimais.

Tuo tarpu A. Navalno žmona Julija sekmadienį socialiniame tinkle „Instagram“ paskelbė savo šeimos nuotrauką ir paragino rėmėjus pasistengti, kad jų balsai būtų išgirsti.

„Jeigu mes tylėsime, rytoj jie ateis [suimti] bet kurio iš mūsų“, – parašė ji.

Beje, naujienų agentūros „Interfax“ cituojami liudininkai sako, kad J. Navalnaja sekmadienį taip pat buvo suimta.

Maskvoje per sausio 31 dieną surengtą palaikymo akciją, skirtą opozicijos lyderiui Aleksejui Navalnui, sulaikyta jo sutuoktinė Julija Navalnaja. Apie tai, remdamasi „Dožd, praneša meduza.io. Skelbiama, kad neilgai trukus po sulaikymo J. Navalnaja savo instagramo paskyroje paskelbė nuotrauką, darytą Sokolnikų rajone – netoliese nuo tos vietos yra tardymo izoliatorius „Matrosskaja tišina“, kur šiuo metu trisdešimt parų laikomas ir areštuotas A. Navalnas.

Lietuvos URM pasmerkė taikių protestuotojų sulaikymus Rusijoje

Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM) teigia griežtai smerkianti masinius sulaikymus ir prievartos naudojimą prieš taikius protestuotojus Rusijoje.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM) teigia griežtai smerkianti masinius sulaikymus ir prievartos naudojimą prieš taikius protestuotojus Rusijoje.

„Brutalūs, žmogaus orumo ir žmogaus teisių nepaisantys bei akivaizdžiai tarptautinės teisės principus, Europos Tarybos ir demokratines vertybes pažeidžiantys susidorojimai su protestuotojais ir žurnalistais tampa sistemingu Rusijos Federacijos institucijų elgesiu“, – teigia užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sekmadienį išplatintame pranešime.

Ministras paragino Rusijos valdžios ir teisėsaugos institucijas nedelsiant paleisti visus sulaikytus taikius protestuotojus ir žurnalistus, užtikrinti savo piliečių teisę į taikius susirinkimus ir saviraiškos laisvę bei susilaikyti nuo neproporcingų ir žmogaus teises pažeidžiančių priemonių taikymo.

Sankt Peterburgo policija neigia prieš protestuotojus naudojusi dujas

Sankt Peterburgo policija neigia prieš protestuotojus sekmadienį naudojusi pipirines dujas, kaip tai skelbia regiono žiniasklaida.

Rusijos vidaus reikalų ministerijos Sankt Peterburgo miesto ir Leningrado srities vyriausioji valdyba sekmadienį vakare išplatino pranešimą, pabrėždama, jog pipirinės dujos ir garsinės granatos prieš protestuotojus Sankt Peterburgo centrinėje dalyje nebuvo naudojamos.

„Policijos pareigūnai, slopindami viešosios tvarkos pažeidimus, specialių priemonių, tokių kaip garsinės granatos ir pipirinės dujos, nenaudojo“, – teigiama pranešime.

Anksčiau kelios regiono žiniasklaidos priemonės skelbė, kad policija sekmadienį prieš protestuotojus Sankt Peterburge panaudojo garsines granatas ir pipirines dujas.

Sulaikyta apie 60 žurnalistų

Per sekmadienį visoje Rusijoje vykusias protesto akcijas sulaikyta apie 60 įvairias žiniasklaidos priemones atstovaujančių žurnalistų, pranešė Rusijos žurnalistų sąjunga.

„19 valandą Maskvos laiku (18 val. Lietuvos laiku) sulaikytų ir nukentėjusių žiniasklaidos atstovų skaičius priartėjo prie 60-ies“, – teigiama pranešime.

„Remdamasi įvykių stebėjimo rezultatais Rusijos žurnalistų sąjunga darys išvadas ir, jei reikės, kreipsis į teisėsaugos institucijas dėl žiniasklaidos darbuotojų teisių pažeidimo faktų“, – pažymima pranešime.

ES pasmerkė „masinius sulaikymus“ protestuose, skirtuose A. Navalnui palaikyti

Europos Sąjungos (ES) diplomatijos vadovas Josepas Borrellis pareiškė smerkiantis „masinius sulaikymus ir neproporcingą jėgos panaudojimą“ prieš protestuotojus ir žurnalistus sekmadienį Rusijoje.

Įrašė tviteryje J. Borrellas pridūrė: „Rusija turi laikytis savo tarptautinių įsipareigojimų“.

Sekmadienį visoje Rusijoje per protestus buvo sulaikyta daugiau nei 4 400 žmonių.

Policija ėmėsi įvairių priemonių išsklaidyti protestuotojus, reikalaujančius paleisti įkalintą Kremliaus kritiką Aleksejų Navalną, įskaitant Maskvos centro blokavimą.

„Smerkiu #Rusijoje šiandien dar kartą vykusius masinius sulaikymus ir neproporcingą jėgos panaudojimą prieš protestuotojus ir žurnalistus“, – tviteryje parašė Borrellas.

„Žmonės turi galėti pasinaudoti savo teise į demonstracijas, nebijodami represijų. Rusija turi vykdyti savo tarptautinius įsipareigojimus“, – pridūrė jis.

J. Borrellas nuo ateinantį ketvirtadienį turėtų atvykti į Maskvą dėl derybų ES ir Rusijos santykių klausimu, kurių metu, manoma, jis spaus Kremlių paleisti Kremliaus kirtiką A. Navalną.

Opozicijos lyderio kitą savaitę laukia teismo posėdis, kuris gali baigtis ilga laisvės atėmimo bausme.

Kanada paragino Rusiją paleisti sulaikytus protestų dalyvius

Kanada sekmadienį paragino paleisti protestuotojus, sulaikytus Rusijoje per protestus, skirtus palaikyti Kremliaus kritiką Aleksejų Navalną.

„Kanadą labai neramina masiniai sulaikymai ir jėgos panaudojimas prieš protestuotojus ir žurnalistus Rusijoje“, – tviteryje parašė užsienio reikalų ministras Marcas Garneau.

„Raginame Rusiją paleisti sulaikytuosius, laikytis tarptautinių įsipareigojimų ir saugoti žiniasklaidos laisvę“, – pridūrė ministras.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1775)