Neįvardytais šaltiniais besiremiantis televizijos kanalas CNN paskelbė, jog, kilus nesutarimų dėl strategijos, su respublikonu milijardieriumi atsisveikino penki advokatai, įskaitant du, kurie, kaip manoma, turėjo vadovauti komandai.

D. Trumpas norėjo, kad advokatai ir toliau telktų dėmesį į jo pagrindo neturinčius teiginius dėl tariamo masinio sukčiavimo per rinkimus, o ne į kadenciją baigusio prezidento nuteisimo teisėtumą, skelbia CNN. Teigiama, kad buvęs prezidentas „nereaguoja“ į diskusijas.

Tarp pasitraukusių advokatų yra ir Butchas Bowersas bei Deborah Barbier, kurie, kaip manyta, turėjo vadovauti D. Trumpo gynėjų komandai, nurodo CNN ir kitos žiniasklaidos priemonės. Taip pat skelbiama, kad advokatų pasitraukimas buvo „bendrai priimtas sprendimas“.

„Iš tiesų 45 senatoriai jau nubalsavo už tai, kad tai yra nekonstituciška. Mes daug darėme, tačiau dar nepriėmėme galutinio sprendimo dėl mūsų teisininkų komandos, o tai bus padaryta netrukus“, – reaguodamas į pranešimus tviteryje pranešė D. Trumpo patarėjas Jasonas Milleris.

Jis pažymėjo, kad „demokratų pastangos dėl apkaltos prezidentui, kuris jau paliko savo postą, yra visiškai nekonstituciškos ir todėl kenksmingos mūsų šaliai“.

Su tokiomis bėdomis D. Trumpas susidūrė likus vos kelioms dienoms iki istorinio antrojo apkaltos proceso, kuris buvo inicijuotas po to, kai anksčiau šį mėnesį D. Trumpo paskatinti protestuotojai šturmavo JAV Kapitolijų.

Tačiau net ir tvyrant chaosui jo teisininkų komandoje, mažai tikėtina, kad D. Trumpas bus nuteistas. Beveik visi senatoriai iš jo partijos jau yra davę suprasti, kad šiam procesui nepritars, ir tai paskatino pastangas vietoj apkaltos pasmerkti D. Trumpą.

Apkaltos procesas dėl kaltinimų D. Trumpui „skatinus maištą“ prasidės vasario 9 dieną.

Tačiau tik penki respublikonai anksčiau šią savaitę prisijungė prie visų 50 demokratų ir pritarė, kad apkaltos procesas turi vykti. Mažai tikėtina, kad 17 respublikonų balsuotų prieš D. Trumpą, o mažiausiai tiek balsų reikia, kad susidarytų būtina minimali dviejų trečdalių dauguma, kad buvęs prezidentas būtų nuteistas.

Pasmerkimas būtų ne tokia rimta bausmė, kaip pašalinimas, tačiau tai būtų oficialus pasmerkimo pareiškimas. Visgi jam vis tiek reikėtų dešimties respublikonų pritarimo, kad būtų išvengta bet kokios blokavimo taktikos, kurios ėmės D. Trumpui ištikimi partijos nariai.

Demokratai ir kai kurie respublikonai mano, kad D. Trumpas yra atsakingas už Kapitolijaus šturmą sausio 6 dieną, nes prieš pat jį prezidentas ragino žmones nenutraukti kovos. Demokratai mano, kad būtent šis raginimas ir paskatino prieš prezidento rinkimų rezultatus protestuojančius žmones imtis agresyvių veiksmų.

Jeigu D. Trumpas būtų pripažintas kaltu, tuomet pakaktų paprastos balsų daugumos uždrausti jam ateityje eiti bet kokias oficialias pareigas. Tačiau pasmerkimo atveju to nebūtų. Tai leistų D. Trumpui vėl siekti prezidento posto 2024 metais, kam pritaria didelė dalis respublikonų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)