Per protestus Rusijoje sulaikyti mažiausiai 500 žmonių

Per visoje Rusijoje sekmadienį vykstančias demonstracijas, kurių dalyviai reikalauja paleisti įkalintą Kremliaus kritiką Aleksejų Navalną, policija sulaikė daugiau kaip 500 žmonių.

Nepriklausoma stebėjimo grupė „OVD Info“ pranešė, jog buvo sulaikyti 519 žmonių, daugiausia per demonstracijas Tolimuosiuose Rytuose ir Sibire.

Tuo tarpu Maskvoje prieš planuojamą protestą buvo imtasi precedento neturinčių priemonių: Rusijos sostinės policija pareiškė, jog laikinai uždaromos septynios metropoliteno stotys, o sostinės centre ribojamas pėsčiųjų judėjimas.

Maskvos valdžia taip pat pranešė, jog uždaryti kai kurie miesto centre esantys restoranai ir parduotuvės ir – taip pat sostinės centre – pakeisti viešojo transporto maršrutai.

Panašių priemonių imtasi ir Sankt Peterburge – uždarytos kelios metropoliteno stotys, blokuoti įvažiavimai į miesto centrą, o į pagrindinį Nevskio prospektą neįleidžiami pėstieji.

Nors valdžia, pasitelkusi suėmimų ir baudžiamųjų tyrimų taktiką, didina spaudimą opozicijai, A. Navalno komanda paragino prieš opozicijos lyderio teismą, kuris turi prasidėti vasario 2 dieną, visoje šalyje vėl surengti demonstracijų.

Pirmieji protestai įvyko Tolimuosiuose Rytuose, įskaitant Vladivostoko uostamiestį, kur kelios dešimtys protestuotojų susirinko miesto centrinėje aikštėje, nors policija prieš mitingą ją buvo uždariusi.

„Noras gyventi laisvoje šalyje yra stipresnis už baimę būti suimtam“, – naujienų agentūros AFP korespondentui pareiškė 25 metų studentas Andrejus, nenorėjęs nurodyti savo pavardės.

AFP nuotraukose iš Vladivostoko matyti dešimtys protestuotojų, bėgančių nuo policijos, taip pat grupės protestuotojų, šokančių ratu.

Rusijos valdžia paskelbė kelis įspėjimus, kuriuose paragino nedalyvauti rengiamuose nesankcionuotuose mitinguose ir protestuotojams pagrasino baudžiamaisiais kaltinimais.

Nepriklausomų stebėtojų duomenimis, prieš numatomą mitingo pradžią Maskvoje, kur paprastai susiburia didžiausios minios, daugiau kaip dešimtyje miestų buvo sulaikytas mažiausiai 261 žmogus.

Buvo imtasi ir precedento neturinčių priemonių: Maskvos policija pareiškė, jog bus laikinai uždarytos septynios metropoliteno stotys, o sostinės centre bus apribotas pėsčiųjų judėjimas.

Maskvos valdžia taip pat pranešė, jog bus uždaryti kai kurie miesto centre esantys restoranai ir parduotuvės ir, taip pat sostinės centre, bus pakeisti viešojo transporto maršrutai.

Panašių priemonių buvo imtasi ir Sankt Peterburge – uždarytos kelios metropoliteno stotys, blokuoti įvažiavimai į miesto centrą, o į pagrindinį Nevskio prospektą neįleidžiami pėstieji.

Policija 44 metų A. Navalną sulaikė sausio 17 dieną viename iš Maskvos oro uostų, nepraėjus nė valandai po to, kai opozicionierius sugrįžo į Rusiją iš Vokietijos, kur gydėsi po praėjusią vasarą įvykdyto apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga. Kremliaus kritikas tvirtina, kad jį bandė nunuodyti Federalinė saugumo tarnyba (FSB) Vladimiro Putino nurodymu. Kremlius neigia bet kokį savo ryšį su šiuo incidentu.

Rusijos kalėjimų tarnyba (FSIN) tuomet pareiškė sulaikiusi A. Navalną už tai, kad jis pažeidė 2014 metais sukčiavimo byloje jam paskirtos lygtinės bausmės sąlygas. Pats opozicionierius tą bylą laiko paskatinta politinių motyvų.

Teismas per posėdį, surengtą Maskvos priemiestyje Chimkuose esančiame policijos skyriuje, nurodė A. Navalną 30 dienų laikyti suimtą. Pareigūnai aiškino, kad posėdis buvo surengtas nuovadoje, nes A. Navalnas esą neturėjo galiojančio COVID-19 testo rezultato.

Sekmadienį Maskvoje planuojamas mitingas turi įvykti prie FSB – pagrindinės Rusijos saugumo agentūros – būstinės.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (679)