Pasitarimas turėtų įvykti trečiadienį po įprasta tvarka kas mėnesį rengiamų diskusijų dėl karo Sirijoje. Šio pasitarimo oficiali tema bus A. Navalno apnuodijimas praeitais metais Sovietų Sąjungoje sukurta kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga, sakė vienas diplomatas.

Vis dėlto šaltinis pridūrė, kad kai kurios Tarybos narės tikriausiai taip pat iškels klausimų dėl dabartinės A. Navalno padėties, nes opozicionierius buvo suimtas sausio 17 dieną, vos grįžęs į Rusiją iš Vokietijos, kur buvo gydomas po vos jo mirtimi nepasibaigusio apnuodijimo.

Opozicionierius buvo apkaltintas pažeidęs jam dėl vienos ankstesnės bylos skirto bandomojo laikotarpio sąlygas.

Rusijoje ir kai kuriose kitose šalyse, įskaitant Jungtines Valstijas ir Europos Sąjungos nares, vyko gatvės protestų, per kuriuos buvo reikalaujama paleisti A. Navalną.

Šios šalys tikriausiai norės pabrėžti, „kaip [Maskvos] režimas elgiasi su jam besipriešinančiais žmonėmis“, sakė diplomatas, pageidavęs neskelbti jo vardo.

Rusija šio pasitarimo negali užblokuoti, nes jis bus neformalus ir vyks už uždarų durų, o kiekviena Saugumo Tarybos narė gali iškelti bet kokią jai rūpimą temą.

Vis dėlto Maskva tikriausiai pateiks skundą dėl susitikimo ir argumentuos, kad JT Saugumo Taryba neturėtų svarstyti A. Navalno padėties, nes šis klausimas nesusijęs su pasaulio saugumu ir taika.

„Tai – vidaus politikos klausimas. Štai kodėl nepakenčiame, nepakęsime jokio užsienio kišimosi į šią padėtį“, – šią savaitę per spaudos konferenciją sakė Rusijos ambasadoriaus prie JT pavaduotojas Dmitrijus Polianskis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (117)