Per naujausius neramumus mažiausiai vienas ūkininkas buvo pastebėtas mojuojantis kardu. Norėdama atskirti susirėmusias grupes policija panaudojo ašarines dujas ir lazdas.

Įtampa prie ūkininkų, protestuojančių prieš žemės ūkio produkcijos rinkos liberalizavimą, stovyklų išaugo po antradienį minėtos Respublikos dienos, kai traktorių demonstracija virto siautėjimu visame mieste, per kurį žuvo vienas ūkininkas ir buvo sužeista beveik 400 policininkų.

Po tų įvykių Delyje ir aplink ūkininkų stovyklas papildomai buvo dislokuota tūkstančiai policininkų ir sukarintų pajėgų narių. Viena nedidelė stovykla buvo uždaryta, kaip ir daugelis gatvių aplink protestų vietas.

Kai kurios vietos grupės sako, kad ūkininkai turėtų pasitraukti. Ūkininkų lyderiai tvirtina, kad jų akcijos tęsis.

„Kai nebeturime jokios žemės, kai nebegalime auginti jokių javų, vis tiek mirsime“, – sakė 53 metų Bhagwantas Singhas.

„Bent jau mirsime čia protestuodami, būsime kankiniai. Mes kovosime ir žūsime už šios šalies žmonių teises“, – pridūrė jis.

Penktadienį vienas policininkas buvo sužeistas į ranką per incidentą, kuriame dalyvavo kardu ginkluotas ūkininkas, pranešė naujienų agentūros AFP reporteris.

Prasiveržę pro policijos užtvaras ir plieno barikadas ūkininkus puolė kaukėti vyrai, kurie šaukė: „Šaudykit išdavikus.“

Atjungta elektra

Valdžia nutraukė elektros ir vandens tiekimą į vieną protestuotojų stovyklą Gazypure, bet per naktį dar šimtai ūkininkų traktoriais atvyko palaikyti protesto, tapusio didžiausiu iššūkiu hinduistų nacionalistų premjero Narendros Modi vyriausybei nuo jos atėjimo į valdžią 2014 metais.

Dešimtys tūkstančių ūkininkų nepalieka stovyklų nuo lapkričio pabaigos. Nepaisant šios savaitės smurto protrūkio, protestuotojų lyderiai leido suprasti, kad jie nesiruošia greitai nusileisti.

Jie priešinasi reformoms, kuriomis siekiama pertvarkyti žemės ūkio produktų rinką, kurią dešimtmečius reguliavo valstybinės institucijos, nustatydamos mažiausią kainų ribą. Tačiau protestuojantieji sako, kad šie pakeitimai leis Indijos konglomeratams perimti žemės ūkio pramonę.

Žemės ūkyje dirba du trečdaliai 1,3 mlrd. Indijos gyventojų, bet vyriausybė tvirtina, kad žemės ūkio pramonė dabar yra neproduktyvi ir reformos padidins kaimo gyventojų pajamas.

Indijos prezidentas Ramas Nathas Kovindas, pradėdamas biudžeto svarstymo sesiją parlamente, sakė, kad protestuotojų surengtas Raudonojo forto šturmas buvo valstybės vėliavos „įžeidimas“.

Tačiau opozicinės partijos boikotavo prezidento kalbą, išryškindamos šios reformos sukeltą augantį politinį susiskaldymą.

Nors ūkininkai atsisakė savo planų žygiuoti į parlamentą pirmadienį – kai vyriausybė pristatys savo metinį išlaidų planą – jie pakartojo, kad yra tvirtai pasiryžę likti stovyklose.

Protestuotojų lyderiai parūpino generatorių elektros gamybai, o vienos opozicinės partijos vadovaujama Delio regioninė vyriausybė suorganizavo vandens cisternų.

Kai kurie neseniai atvykę protestuotojai sakė, kad juos įkvėpė jausmingas ūkininko Resho Tikaito paskelbtas vaizdo įrašas. Šis ūkininkas yra vienas iš dešimčių ūkininkų lyderių, dabar apklausiamų policijos dėl neramumų ir Raudonojo forto šturmo.

Visą naktį ūkininkai stovykloje daužė samčiais į puodus, ragindami vieni kitus nemiegoti, baiminantis policijos veiksmų.

„Vyriausybė bando sužlugdyti mūsų protestą melais ir piktadarystėmis“, – sakė ketvirtą dešimtį einantis ūkininkas Sukhadevas Singhas. Pasak jo, Pandžabe likusios ūkininkų šeimos nerimauja, bet nenori, kad jie grįžtų.

„Mes nepajudėsime iš vietos, kol nebus sugrąžinti įstatymai – net jeigu tam prireiks dienos, mėnesio, metų ar net dešimties“, – kalbėjo jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)