Lai Xiaominui, anksčiau ėjusiam valdybos pirmininko pareigas banke „Huarong“, vienoje didžiausių Kinijos valstybinių turto valdymo firmų, mirties bausmė buvo įvykdyta šiauriniame Tiandzino mieste, sakoma CCTV pranešime.

„Lai Xiaomino gautų kyšių suma buvo itin didelė, nusikaltimo aplinkybės buvo ypač sunkios, o poveikis visuomenei – ypač didelis“, – CCTV citavo Kinijos Aukščiausiąjį Liaudies Teismą, išnagrinėjusį apeliaciją ir patvirtinusį mirties nuosprendį.

Pranešime egzekucijos būdas neminimas, bet sakoma, kad nuteistajam prieš mirtį buvo leista susitikti su artimais giminaičiais.

Kinijoje daugiau kaip 99 proc. teismų nuosprendžių būna apkaltinamieji. Atvejų, kai panaikinamas mirties nuosprendis, pasitaiko itin retai. Kasmet šalyje įvykdomų egzekucijų skaičius laikomas valstybės paslaptimi.

Tarptautinės žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ duomenimis, pagal įvykdomų mirties bausmių skaičių Kinija užima pirmą vietą pasaulyje. Anot organizacijos, kasmet Kinijoje tūkstančiams žmonių skiriama mirties bausmė ir įvykdoma egzekucija.

Lai Xiaominas buvo nuteistas anksčiau šį mėnesį. Tiandzino teismas nusprendė, kad buvęs bankininkas turėjo „itin piktavališkų ketinimų“ ir piktnaudžiavo savo padėtimi, siekdamas gauti didelę sumą pinigų.

Jis taip pat buvo pripažintas kaltu dėl dvipatystės, nes būdamas susituokęs „ilgus laikotarpius gyveno kaip vyras ir žmona“ su kita moterimi ir susilaukė su ja vaikų.

Teigiama, kad Lai Xiaomingas 2009–2018 metų laikotarpiu pasisavino daugiau kaip 25 mln. juanių (3,2 mln. eurų) viešųjų lėšų.

Bankininko nuopuolis prasidėjo 2018 metų balandį, kai tyrėjai nušalino jį nuo pareigų banke ir Komunistų partijoje.

Pastaraisiais metais keli įtakingi valdančiosios partijos pareigūnai ir verslininkai patyrė dramatišką nuopuolį, prezidentui Xi Jinpingui įgyvendinant plataus masto kovos su korupcija kampaniją.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)