„Viena politinė jėga sukėlė kažkokią isteriją dėl rusiškos vakcinos registracijos. Iškart galiu pasakyti, galima isterikuoti dar ilgai, bet niekas rusiškos vakcinos šalyje neregistruos“, – sakė ministras spaudos konferencijoje, veikiausiai turėdamas galvoje prorusiškos partijos „Opozicijos platforma-Už gyvybę“ (OPZŽ) pareiškimus.

Jis taip pat paragino neklausyti politikų pareiškimų apie tariamą skiepijimo nuo COVID-19 kampanijos žlugimą.

„Vienos iš politinių jėgų atstovai pareiškė, kad šansai laiku pradėti vakcinaciją yra migloti. Noriu pasakyti jums, kad visa tai tėra eilinė triukšminga reklama. Dar kartą pabrėžiu: vakcinavimas šalyje prasidės laiku. Dar pernai rugsėjį sakėme, kad pradėsime skiepijimą 2021-ųjų vasarį. Taip ir bus“, – kalbėjo M. Stepanovas.

Anksčiau ministras pranešė, kad per pirmą vasarį prasidėsiančios vakcinacijos nuo COVID-19 etapą bus paskiepyti beveik 367,5 tūkst. žmonių.

Užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba anksčiau sakė, jog pasisako prieš rusiškos vakcinos naudojimą dėl propagandinio veiksnio.

„Kaip vyriausybės narys pasisakau prieš tokį sprendimą. Rusijai nerūpi ukrainiečių sveikata, jai rūpi primesti savo propagandinius štampus ir ideologiją pasitelkus vakcinos pristatymą“, – kalbėjo Ukrainos diplomatijos vadovas sausio 12 dieną televizijos „1+1“ eteryje.

Jis sakė, kad pats faktas, jog vyksta tokia diskusija, jau yra Ukrainai primestos hibridinės diskusijos apie šią vakciną požymis.

„Noriu aiškiai pasakyti, kad propagandinės „Sputnik V“ galimybės yra gerokai didesnės už šio preparato realias galimybes ir veiksmingumą“, – pridūrė D. Kuleba.

Anot jo, galutinių rusiškos vakcinos tyrimų rezultatų nėra, ir tai yra medicininis rodiklis.

„Rusijos interesų požiūriu esama gerokai svarbesnio už medicininį veiksnio – tai propagandinis veiksnys. Dėl to mums primeta istoriją, esą „visi nuo jūsų nusigręžė, jūs nieko negalite, o mes, broliška tauta, kaip visada esame greta ir pasiruošę padėti“, – kalbėjo D. Kuleba.

Rusija rugpjūtį – keliais mėnesiais anksčiau nei varžovės Vakaruose – užregistravo pirmąją pasaulyje vakciną nuo koronaviruso „Sputnik V“, pavadintą pagal Sovietų Sąjungos paleistą pirmąjį dirbtinį Žemės palydovą.

Tačiau šalis tokį žingsnį atliko dar nepradėjusi plataus masto klinikinių tyrimų. Dėl šios priežasties Vakarų ir kai kurie Rusijos ekspertai reiškė susirūpinimą dėl per didelės skubos kuriant šį preparatą, o kritikai jį apibūdino kaip priemonę Rusijos geopolitinei įtakai padidinti.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (481)