ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis ir J. Bideno šią savaitę paskirtas valstybės sekretorius Antony Blinkenas pabrėžė, kad transatlantiniai ryšiai pereina į naują etapą, pasibaigus kontroversiškai prezidento Donaldo Trumpo kadencijai. Tačiau diplomatų atstovų paskelbtuose pranešimuose apie šį pokalbį buvęs JAV vadovas nebuvo paminėtas vardu.

J. Borrellis ir A. Blinkenas aptarė „būdus pataisyti, iš naujo sužadinti JAV ir ES ryšius bei pakelti jų ambicijų lygį“, sakoma Valstybės departamento pranešime. A. Blinkenas taip pat padėkojo J. Borrelliui už „ES lyderystę pastaraisiais metais“.

„ES ir JAV strateginės partnerystės atnaujinimas“ buvo pagrindinė šio pokalbio žinia, nurodė Europos Komisija.

Jos pranešime sakoma, kad J. Borrellis pakvietė A. Blinkeną „atsiradus ankstyviausiai galimybei“ sudalyvauti ES užsienio reikalų ministrų susitikime.

Bendrija pabrėžė apsikeitimą nuomonėmis dėl „daugiašališkumo ir taisyklėmis pagrįstos pasaulinės sistemos stiprinimo“, taip pat gyrė JAV grįžimą į Paryžiaus klimato sutartį ir Pasaulio sveikatos organizaciją.

Aptarti Kinijos ir Turkijos klausimai

JAV pabrėžė Vašingtono „troškimą dirbti su ES ir šalimis narėmis, siekiant spręsti bendrus iššūkius, įskaitant COVID-19, klimato kaitą, transatlantinius duomenų srautus ir ekonominį bendradarbiavimą“.

ES taip pat paminėjo „bendrus iššūkius“ ir nurodė, kad buvo aptarta „keletas užsienio politikos ir saugumo politikos prioritetų“.

JAV pranešime pateikiama daugiau detalių – jog diplomatijos vadovai kalbėjosi apie „tolesnį JAV ir ES bendradarbiavimą sprendžiant klausimus, susijusius su Kinija“.

Tai siunčia užuominą apie J. Bideno siekį duoti atkirtį Kinijos ekspansionizmui ir išlaikyti bent dalį savo pirmtako griežtos politikos Pekino atžvilgiu. Kita vertus, ES toliau plėtoja prekybos ryšius su Kinija, nors ir laiko ją varžove, kurią reikia vertinti atsargiai.

Baltieji rūmai paskelbė atskirą pranešimą apie J. Bideno nacionalinio saugumo patarėjo Jake'o Sullivano pokalbį su Europos Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen kabineto vadovo Bjoerno Seiberto.

Pranešime, labai panašiame į paskelbtą JAV Valstybės departamento apie A. Blinkeno pokalbį, taip pat minimas JAV ir ES bendradarbiavimas sprendžiant su Kinija susijusiu klausimus, be to, paminima dar viena „abipusį susirūpinimą“ kelianti šalis – Turkija.

NATO narė Turkija, ES pietrytinė kaimynė, pastaruoju metu kėlė rūpesčių tiek Vašingtonui, tiek Briuseliui, įsigijusi Rusijos gamybos oro erdvės gynybos raketų sistemą, taip pat didinusi įtampą Viduržemio jūros rytinėje dalyje, siųsdama laivus žvalgyti energijos išteklių į vandenis, kuriuos Graikija laiko savais.

Kai buvo skelbiami šie pranešimai, Briuselyje vyko U. von der Leyen ir NATO vadovo Jenso Stoltenbergo darbo vakarienė.

Kol kas nebuvo pranešta, apie ką jie kalbėjosi, bet Europos Komisijos ir NATO vadovų bendradarbiavimas būtų reikalingas kartu ruošiantis A. Blinkeno vizitui, savo ruožtu galinčiam tapti įžanga į J. Bideno viešnagę Europoje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)